Hollande és Merkel együtt emlékezik meg a verduni csata századik évfordulójáról

Hollande és Merkel együtt emlékezik meg a verduni csata századik évfordulójáról

Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár együtt emlékezik meg vasárnap az első világháború nyugati frontja egyik leghosszabb és legvéresebb ütközetének, a verduni csatának a századik évfordulójáról.

A “nagy háború” több mint félmillió elesett katonát, sebesültet és eltűntet követelő tíz hónapos öldöklésének kelet-franciaországi helyszíne az 1960-as évektől a német-francia megbékélés egyik fő jelképe. 1984-ben Helmut Kohl német kancellár és Francois Mitterrand francia elnök a douaumont-i katonai temetőben egymás kezét fogva emlékezett a szakadó esőben a csata áldozataira. Francois Hollande a 100. évfordulónak hasonló szimbolikus jelentőséget szeretne kölcsönözni, jelezve, hogy a válságokkal küzdő Európában a francia-német összefogás jelenti a megoldást.

“Nem a megbékélésre kell törekednünk a kancellárral, hiszen az adott. Hanem együtt kell kimondani, hogy mit szeretnénk tenni a populizmus betegségével megfertőzött Európáért” – mondta előzetesen a francia államfő.

A két ország vezetője vasárnap délelőtt együtt helyez koszorút a Consenvoye-i német katonai temetőben, majd ellátogatnak a verduni polgármesteri hivatalba, ahol először fogadnak német vezetőt.

A megemlékezés csúcspontja délután lesz, amikor is gyerekek kíséretében Francois Hollande és Angela Merkel együtt látogatnak el a douaumont-i katonai temetőbe, ahol mintegy 130 ezer francia és német katona nyugszik. Eközben majd kilométerekről is lehet hallani a harangokat, amelyek az 1916 februárja és decembere között elesett 300 ezer német és francia katonáért fognak szólni. A Volker Schlöndorff német filmrendező elképzelései szerint 3400 német és francia gyermek részvételével rendezett ünnepség után Angela Merkel és Francois Hollande is rövid beszédet mond aktuális európai kérdésekről – tájékoztatott a francia elnöki hivatal.

A két ország vezetője munkaebédjükön is európai kérdésekről fog tárgyalni, többek között a menekültválságról és a Brexitnek, Nagy-Britannia Európai Unióból való esetleges kilépésének a veszélyéről is, erről június 23-án tartanak népszavazást a britek.

A megemlékezés európai jellegének hangsúlyozására a felújított verduni emlékmű felavatásán jelen lesz Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is.

Nem ez az első alkalom, hogy Francois Hollande és Angela Merkel együtt emlékezik meg az első világháború évfordulójáról. Két hónappal megválasztását követően, 2012. július 8-án a francia elnök a kelet-franciaországi Reims katedrálisánál a német-francia barátsági szerződés megkötésének 50. évfordulóján fogadta német kollegáját. 1962. július 8-án Charles de Gaulle akkori francia elnök és Konrad Adenauer német kancellár a reimsi székesegyházban közösen részt vett egy “békemisén”. Néhány hónappal később írták alá a német-francia megbékélést megpecsételő Elysée-szerződést. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »