Hollande elégedett a közép-afrikai stabilitással

Hollande elégedett a közép-afrikai stabilitással

Két és fél éves működés után hivatalosan befejezettnek nyilvánította Franciaország fegyveres békefenntartó misszióját a Közép-afrikai Köztársaságban Francois Hollande francia államfő pénteken.

Hollande az afrikai ország fővárosában, Banguiban tett látogatása alkalmával úgy fogalmazott, sikerült újra helyreállítani a stabilitást. „Csapatainkra más fronton van szükség, Franciaországot még mindig fenyegeti a terrorizmus” – tette hozzá. A beavatkozást a Közép-afrikai Köztársaságban eluralkodó káosz és mészárlások tették szükségessé – idézte fel Hollande.

Később kerül sor a kivonásra

Franciaország 2013 decemberében, a helyi keresztény és muszlim milíciák között indította el békefenntartó misszióját az országban, amelynek területe egykor francia gyarmat volt. 2014 szeptembere óta a francia egységek mellett ENSZ-békefenntartók is szolgálatot teljesítenek az országban a MINUSCA misszió keretében. Időszakonként kétezer fős, a legutóbbi időszakban 650 francia katona tartózkodott az országban. Kivonásukra később kerül sor.

2013-ban azt követően szabadult el az erőszak az országban, hogy muszlim fegyveresek megbuktatták az ország keresztény elnökét, amire válaszul keresztény milíciák gyakorlatilag nekiestek az országban élő muszlim közösségnek. Az ország azóta is megosztott. Az új elnök, Touadéra is keresztény. Elsődleges feladatának a béketeremtést és a lefegyverzést nevezte.

Felelősségre vonják a szexuális bűnelkövetőket

Hollande Banguiban mondott beszédében kitért a francia békefenntartókat is érintő, az utóbbi hónapokban kirobbant szexuális visszaélési ügyekre, amelyek árnyékot vetettek a külföldi egységek békemissziójára a Közép-afrikai Köztársaságban és másutt is. Az elnök ígéretet tett arra, hogy az elkövetőket felelősségre fogják vonni. Több francia békefenntartó katona ellen is folyik nyomozás Franciaországban azzal a gyanúval, hogy fiatal lányokat erőszakoltak meg küldetésük ideje alatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »