Hollande belátta, hogy nem lesz diktátor – a terrorizmusra hivatkozva sem

Francois Hollande francia államfő szerdán úgy döntött, hogy a parlamenti patthelyzet miatt feladja a tavalyi terrorakciók miatt beterjesztett alkotmánymódosítás tervét, amelynek értelmében visszavonták volna elítélt terroristák francia állampolgárságát és megerősítették volna az elnöki jogköröket rendkívüli állapot esetén.

Hollande a heti rendszerességgel tartott kabinetülést követően, szerdán újságíróknak elmondta, hogy nem volt más választása. Szerinte Franciaország kétkamarás törvényhozása megosztott a kérdésben és úgy tűnik, hogy kompromisszum nincs kilátásban. „Nagyon sajnálom ezt a hozzáállást” – tette hozzá. A tavaly november 13-ai párizsi terrortámadásokra válaszul Francois Hollande államfő által kezdeményezett reform két fő javaslata

a rendkívüli állapot szabályozása az alkotmányban,

valamint a terrorizmusért elítéltek bizonyos körülmények közötti megfoszthatósága francia állampolgárságuktól. Ez utóbbi javaslat nagy belpolitikai vitát váltott ki. Bírálói szerint a nemzetközi jog értelmében egyetlen állam sem teheti hontalanná saját polgárait – márpedig egy ilyen lépés ezzel is járhatott volna.

A rendkívüli állapot szabályozásának alkotmányba iktatása pedig azt a célt szolgálja, hogy Franciaország hosszú távú fenyegetésekre is választ tudjon adni. „A fenyegetettség magasabb mint valaha” – mondta Hollande, és hozzátette: elhivatott abban, hogy szavatolja országa biztonságát, és megvédje a franciákat a terrorizmustól.

A párizsi támadásokat követően bevezetett rendkívüli állapotot nemrég május 26-ig hosszabbították meg. Egyebek mellett a rendkívüli állapot lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy házi őrizetben tartson minden olyan embert, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet, éjjel-nappal házkutatást tarthat bírói engedély nélkül, és gyülekezési tilalmat rendelhet el. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »