Holland ügyészség: orosz légvédelmi rakétával lőtték le a maláj gépet

Holland ügyészség: orosz légvédelmi rakétával lőtték le a maláj gépet

Egy orosz BUK típusú légvédelmi rakéta okozta a Malaysia Airlines MH17-es járatának múlt év júliusában történt ukrajnai tragédiáját – jelentette be a holland ügyészség sajtószolgálata. Vádat egyelőre nem emeltek senki ellen.

A tragédia óta begyűjtött fotó-, videóanyagok, a szemtanúk beszámolói, valamint a rendelkezésre álló tárgyi bizonyítékok alapján a történteket vizsgáló holland ügyészség által megbízott nemzetközi nyomozócsoport megállapította, hogy a gépet a legnagyobb valószínűséggel azzal a Buk-M1-es (nyugati kódnevén SA–11) rakétarendszerrel lőtték le, amelyet nem sokkal azelőtt Oroszországtól kaptak a kelet-ukrajnai szakadárok.

Hírdetés

A nyomozók milliónál is több dokumentum, fotó és videó kielemzése után jutottak erre a következtetésre – írja az ukrán Uainfo a holland NOS hírportál információira hivatkozva. A begyűjtött bizonyítékok óriási mennyiségét jellemzi, hogy a nyomozás során az elemzéssel foglalkozó csapat létszámát a többszörösére kellett bővíteni.

Az ügyészségi nyomozóknak és szakértőknek most már csak az a dolguk, hogy behatárolják a konkrét gyanúsítottak körét, továbbá elegendő bizonyítékot terjesszenek a bíróság elé a vádemeléshez. Az, hogy az utóbbira mikor kerül sor, egyelőre nem tudható.

A holland ügyészség közlése szerint a nyomozás során az orosz titkosszolgálat számtalanszor megpróbálta feltörni a rendőrségi és ügyészségi számítógépes hálózatokat. Ezekre a kibertámadásokra konkrét bizonyítékok állnak rendelkezésre. Azokat a laptopokat és okostelefonokat például, amelyeket a külföldi nyomozók és szakértők használtak a repülőgép lezuhanásának helyszínén, gyakorlatilag egytől egyik meg kellett semmisíteni, mivel kitörölhetetlen kémprogramokkal fertőződtek meg a helyi internetes hálózatokon keresztül.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »