Holland politikus: Itt az idő a holland népszavazásra

Péntek reggelre – jóllehet az adatok még nem véglegesek – egyértelművé vált, hogy a brit lakosság többsége a kilépésre szavazott az EU-tagságról előző nap rendezett referendumon, azonban Skóciában a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője pénteken kijelentette: az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.

A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje szintén népszavazást helyezett kilátásba “az ír sziget egyesítéséről”, miután Észak-Írországban 56 százalékos többségbe kerültek az EU-tagság hívei.

A britek kilépése megihlette a holland Szabadság Párt vezetőjét, Geert Wilderst. Twitter oldalán ugyanis azt írta, hogy Hollandiában is kellene egy népszavazást tartani a kilépésről. Marion Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője szintén Twitterén üdvözölte a döntést. A politikus hozzátette, szerinte a francia állampolgároknak is joguk van dönteni az EU-tagságról.

Szerző: MTI – VG


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »