Holland kormányfő: Ankara vigye nullához közel a migránsok számát

Holland kormányfő: Ankara vigye nullához közel a migránsok számát

Törökországnak biztosítania kell, hogy a partjait elhagyó és Európába tartó migránsok száma „a nullához közeli szintre” essen vissza – mondta csütörtökön Mark Rutte, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Hollandia miniszterelnöke a Reuters hírügynökségnek csütörtökön adott interjúban.

Rutte a hétfőre tervezett brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozó előtt nyilatkozott. A csúcson az Európai Unió tagállamai várhatóan sürgetni fogják a Törökországgal tavaly novemberben kötött megállapodás végrehajtását: ennek értelmében Ankara további erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló migráció megfékezésére, és cserében az unió vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását.

A migránsok számát „vissza kell állítanunk egy olyan szintre, ahonnan már láthatjuk a nullát” – fogalmazott Rutte. Hozzátette, hogy a bevándorlást „nem lehet teljesen lenullázni, de legalább jelentősen vigyük le a számokat arról a szintről, ahol most tartunk”.

A migránsáradat alacsony szinten tartása lehetővé tenné az EU számára, hogy közvetlenül fogadjon be Európába vágyókat Törökországból, ezzel is támogatva a legális bevándorlást, illetve elejét vennék a menekültek veszélyes tengeri átkeléseinek is a görög égei-tengeri szigetekre. Az EU számára ugyanakkor lehetővé válna a menekültstátusra nem jogosult migránsok visszatoloncolásának bővítése is Törökországba.

„Hétfőn, remélem, legalább azt elérhetjük, hogy Törökország és az EU megegyezzenek a harmadik országok állampolgárainak és gazdasági bevándorlóknak a gyorsított visszafogadásáról. Úgy gondolom, hogy ez lenne a minimális eredmény” – vélekedett Rutte.

Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy megállapodás születhet a migránsok tagállamok közötti áttelepítéséről is, hiszen – mint mondta – az EU azt tapasztalja, hogy a Törökországból Görögországba érkezők száma valóban csökkent, így az uniónak már lehetősége nyílik arra, hogy sokkal ambiciózusabb áttelepítésbe fogjon.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »