Holland edző és magyar fasiszta közönség: ez vár a Há-Po’él Beér-Sevá’ra – riogat egy izraeli lap

Holland edző és magyar fasiszta közönség: ez vár a Há-Po’él Beér-Sevá’ra – riogat egy izraeli lap

A Má’áriv című izraeli héber nyelvű napilap bemutatta olvasóinak az izraeli Há-Po’él Beér-Sevá’ ellenfelét, a Budapest Honvédet és szurkolótáborát. Mint ismert, a Bajnokok Ligája selejtezőjének második körében a magyar bajnokcsapat az izraeli klubbal játszik két selejtezőmérkőzést: előbb az izraeli Beér-Sevá’ városában, majd zárt kapuk mögött a Bozsik Stadionban. Az izraeli újság részletesen megírja, hogy a budapesti mérkőzést közönség nélkül játsszák, ám azzal riogat, hogy ezek a rasszista, fasiszta szurkolók Beér-Sevá’ba is elutaznak biztatni a csapatukat.

A „Má’áriv sportrovata” néven aláírt, a Holland edző és fasiszta közönség című mocskolódó cikk a magyar bajnok bemutatását, vagy inkább lefestését indításként így indítja: „Kérem, ismerkedjenek meg a gulyás országának bajnokcsapatával!” A lap ezután fölvázolja a klub történetét, kezdve azzal, hogy „Budapestet 107 esztendővel ezelőtt alapították” (Szerintünk a Budapest Honvédet, pontosabban az elődét, a Kispestet, ám ekkora pontosságot nem várhatunk el az egyik vezető izraeli napilaptól – H. J.)

Hírdetés

„Mellesleg a csapat közönségét Magyarországon heves vérmérsékletűnek tartják, miközben a szurkolók magja részben azonosítható a magyarországi fasiszta áramlattal”, állapítja meg a lap, majd megjegyzi, hogy ezek a szurkolók nem mehetnek ki a budapesti mérkőzésre a zárt kapus büntetés miatt, de egy részük Izraelbe elutazhat a csapattal. A cikkből megtudjuk ugyan, hogy a mainál sokkal fényesebb múltban a Honvédnek olyan játékos csillagai voltak, mint például Puskás Ferenc (akiről az 1950-es években Izraelben még egy táncdalban is említés történt – H. J.), ám nem sokkal később mellékeltek a Budapest Honvéd szurkolótáboráról egy fényképet, amelynek aláírása így hangzik: „A Honvéd szurkolói – heves vérmérsékletű és fasiszta közönség.” A fényképen nagyméretű molinón éppen a Puskás Ferencre utaló „Harcoljatok a legendáért!” fölirat olvasható. Valószínűleg ez utóbbi mondat miatt nyilváníthatták fasisztának a kispesti szurkolótábort.

Végül az izraeli lap azt is megosztja az olvasóival, hogy Budapesten azért kell zárt kapuk mögött játszani a Budapest Honvéd – Beér-Sevá’ mérkőzést, mert a magyar bajnokcsapat szurkolói „homofób dalokat énekeltek a lelátókon”. Közben egy másik izraeli napilap, a Jediot Áháronot a mai számában azt írja: a Há-Po’él Beér-Sevá’ szurkolói remélik, hogy a zárt kapus mérkőzés csak a magyar csapat közönségére vonatkozik, s ezért az izraeliek beléphetnek majd a Bozsik Stadionba. Mindenesetre a Beér-Sevá’ több száz szurkolója elutazik Budapestre a júliusi mérkőzésre.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »