Hol van Orbán százezer menekültje?

Ukrajna felől érkező menekültekről beszélt nemrég egy brüsszeli sajtótájékoztatón Orbán Viktor kormányfő. Mint mondta, a lengyelekhez már majdnem egymillió ukrán érkezett, és Csehország, illetve Magyarország esetében is a száz-százezret közelíti a számuk. Megpróbáltunk utánajárni, pontosan hányan is jöhettek Ukrajnából, s milyen státusban élnek a három visegrádi országban.

Erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt még február 19-én egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

Ezzel kapcsolatban megkerestük a Kormányzati Tájékoztatási Központot, mert szerettük volna megtudni, hogy az Ukrajnából Magyarországra érkezők között mennyi a kárpátaljai magyar, illetve mekkora a magát ukrán nemzetiségűnek vallók aránya. Emellett azt is megkérdeztük, hogy a miniszterelnök által említett folyamatról – a kelet-ukrajnai harcok miatt menekülőkről – milyen adatai vannak a kormányzatnak.

Kitérő válasz

A sajtóiroda azonban mindössze ezt a választ küldte el lapunknak:

„A magyar kormány minden segítséget kész megadni a kárpátaljai magyaroknak, elsősorban a szülőföldjükön való maradást segítjük különböző támogatásokkal”.

Mint írták, „az ukrán válság sajátossága, hogy az emberek a háborús fenyegetettség, a munkanélküliség, a szociális válság elől sokféleképpen keresik a kiutat. Ennek nyomát nem csak tartózkodásiengedély-kérelem, letelepedésiengedély-kérelem vagy hivatalos menedékkérelem formájában látni, mivel Kárpátalján sok a magyar állampolgársággal is bíró kettős állampolgár, akiknek nem kell menedékkérelmet beadniuk”.

A 444.hu is kérdezte erről a témáról a kormányzatot, s a hírportálnak Havasi Bertalan helyettes államtitkár, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője így reagált: „Ebben a kérdésben jelenleg csak becslésekre hagyatkozhatunk. 50-80 ezer ukrán állampolgár érkezhetett Magyarországra, akik az ottani kaotikus viszonyok miatt hagyták el az országot. Magyarországon azonban nincsenek hivatalosan nyilvántartva például menekültként. De itt vannak, biztonságban vannak, itt élnek, dolgoznak, tanulnak.”

Ezek a számok annak fényében is érdekesek lehetnek, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának statisztikái szerint a 2014 márciusán kirobbant ukrán–orosz konfliktus eddig eltelt ideje alatt összesen mintegy 15 ezer új magyarországi lakcímet jegyeztek be, amelyben az összes ideköltöző külföldi új magyarországi lakcíme is benne van.

A kárpátaljaiak nem tudnak róla

Sem Kárpátalján, sem a Magyarországon élő kárpátaljai – a jelenségre rálátó – magyarok körében nem tud senki több tízezer főnyi ukrajnai menekültről. Bár a kelet-ukrajnai háború elől elköltözők közül sokan kaptak menedéket éppen Kárpátalján is, az ő számuk is csupán ezres nagyságrendű. Ennélfogva mindenki csak találgatni tud, hogy kikre gondolhatott a miniszterelnök.

Az tény, hogy az elmúlt időszakban többen jöttek át Magyarországra a katonai behívók elől, ám közülük is sokan kettős állampolgárok már, és ilyen módon információink szerint nem szerepelnek speciális nyilvántartásokban. Ugyanez a helyzet azokkal, akik dolgozni jönnek ide – vagy más uniós országokba –, hiszen magyar útlevelük birtokában nincs szükségük külön munkavállalási engedélyre.

Összességében elmondható, hogy a Magyarországra évtizedek – és nem az elmúlt két év – alatt áttelepült kárpátaljai magyarok száma sem közelíti meg a százezret. Illetve az ukrajnai kettős állampolgároké – akik nagy része egyébként otthon maradt – is csak nemrégiben haladta meg az ötvenezret.

Lengyelországban is vita tárgyát képezi

Mivel Lengyelország és Csehország is képbe került, megkerestük a két állam nagykövetségét, tudják-e igazolni a magyar kormányfő brüsszeli sajtótájékoztatóján elhangzott számadatokat.

A budapesti lengyel külképviselet sajtóosztálya a válaszában kiemelte, a hivatkozott egymilliós szám Lengyelországban is vita tárgyát képezi. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy valóban nagy számban élnek az országban ukrán állampolgárok, akiknek létszámát több százezerre lehet becsülni, és többen az ukrajnai állapotok miatt érkeztek Lengyelországba.

Külön kiemelték ugyanakkor, hogy túlnyomó részük tanul vagy dolgozik Lengyelországban, s közülük néhány száz olyan ukrán van, aki a harcok sújtotta kelet-ukrajnai régióból Varsó segítségével telepedett le.

A hivatalos statisztikák szerint 65 ezer ukrán állampolgárnak van lakhatási engedélye. Azt is külön kiemelik, hogy

az ukránok nem számítanak menekültnek Lengyelországban, mindössze néhány ezren folyamodtak menekültstátusért, közülük pedig csak páran kapták ezt meg.

Hozzátették, ennek ellenére sok esetben más formában nyújtottak segítséget, védelmet a hozzájuk érkező ukránoknak.

Százezer, de legális ukrán

A kérdéssel kapcsolatban a cseh belügyminisztérium az országos statisztikákat küldte meg lapunk számára. Ezek szerint valóban mintegy százezer ukrán él az országban, ám ők legális engedélyekkel, 77 603 főnek állandó, míg 28 416-nak ideiglenes tartózkodási engedélye volt tavaly.

Menekültstátusért tavaly összesen 1525-en folyamodtak Csehországban, és valóban az ukránok voltak a legnagyobb számban, ám közülük is 694 személy adott be ilyen kérelmet. Amúgy állampolgárság megjelölése nélkül tavaly 71-en kaptak menekültstátust Csehországban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »