"Hol a nõk helye" Tusványoson reloaded: ahol akarja, hogy legyen

A MIT-sátorban a csütörtöki napon az ifjúságpolitikai rulett volt az egyik legnépszerűbb programpont. A meghívottak – Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek vezetői – kényesnek számító témákról, többek közt a bevándorlásról és a melegházasságról is kifejtették véleményüket. A “hol a helye a nőnek” korábban is tematizált “kérdésre” visszatérve a válaszadást a népes kerekasztal egyetlen női résztvevője, Varga-Bajusz Veronika kezdte, aki egyébként a budapesti Fidelitas elnöke, valamint főosztályvezető a magyar kormány Ifjúságügyi Főosztályán. A szervezők nyolc férfit hívtak meg erre a kerekasztal-beszélgetésre, ezzel egyértelműen kinyilvánítva, mi a véleményük erről a kérdésről – szólt a fricska, a nézőközönség egyes tagjainak hangos tetszésnyilvánítására. Varga-Bajusz szerint egyértelmű, hogy van egy szemlélet, amin fordítani kell, a nő helye nemcsak otthon képzelhető el, és fontos, hogy tudjon választani, mit akar.

Ugyanakkor a női kvóta bevezetésével kapcsolatban megadta az alaphangot: nem ért egyet semmiféle kvóta bevezetésével, hanem szerinte az egyéni kvalitások kell megalapozzák egy nő felemelkedését a politikában és bárhol. A beszélgetés többi résztvevője ezt követően – várható módon – a kvóta ellen foglalt állást, ugyanakkor páran hangsúlyozták, szervezetükben, pártjukban milyen fontos a nők és a női vezetők jelenléte.

Csáky Csongor egyből a nyílt “nőpárti vagyok” coming outtal kezdte a válaszát; a Rákóczi Szövetség főtitkára szerint ott a nő helye, ahol a legjobban érzi magát, minden nőnek meg kell adni a lehetőséget, hogy olyan karriert fusson be, amilyent akar, ugyanakkor közpolitikai intézkedések terén nagyon fontos figyelni arra, már csak a demográfiai mutatók javulása érdekében is, hogy lehetősége legyen a karrierjét és a gyermeknevelést okosan összeegyeztetni.

Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke kijelentette, a “minden sikeres férfi mögött áll egy nő” kifejezést nem szereti, hiszen inkább az a verzió a helyes, miszerint “minden sikeres férfi mellett áll egy nő, és fordítva, minden sikeres nő mellett áll egy férfi”. Ugyanakkor a “nyugati genderideológiát” azzal vádolta, hogy ki akarja erőszakolni az egyformaságot, olyan abszurditások felé tolva a női egyenjogúság kérdését, mint hogy milyenek legyenek a piktogrammok a vécéajtón. De úgy gondolja, “túlságosan szeretjük a nőket ahhoz, hogy ne lenézzük, hanem segítsük őket”.

Tőke Ervin, a MINTA elnöke szerint is ott a nők helye, ahol akarnak lenni. Ugyanakkor ő is fölvetette, aggasztó, hogy a nők egyre inkább a harmincas éveikben vállalják első gyereküket, ami egyúttal azt is jelenti, hogy csak 1-2 gyereket fognak szülni, márpedig “a nemzet létéről van szó” – fejezte ki aggodalmait. Elmondta, a Néppártban állandó probléma, hogy honnan kerítenek nőt a választási listákra, és gyakran kényszerülnek arra, hogy egy feleség vagy barátnő iratkozik föl a lista végére, hogy minden listán legyen egy nő. Pedig nagyon fontos akár civil, akár politikai szervezetben a nők jelenléte, mivel sok esetben másképp látnak problémákat, ami hasznos az egész szervezet szempontjából – vélte.

Antal Lóránt, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke személyes vallomással érzékenyítette a közönséget a nők társadalmi megbecsülésének és egyenjogúságának témájában: elmondta, ott volt kislánya születésekor, és meggyőződött arról, “a nők többek, mint mi, férfiak”, majd amikor vigyáznia kellett másfél éves kislányára egy hétig, erről újfent meggyőződött. A nőket támogatni kell elképzeléseikben, bárhol, bármilyen területen is találják meg azokat – jelentette ki.

Dobsa István
, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnöke szerint is ott a nők helye, ahol szeretnének lenni, viszont az anyaságszerep felértékelődik, és szerinte ezt semmilyen más szerep nem überelheti, hiszen a nő “ezzel egész nemzetét szolgálja”. Szerinte amúgy a társadalom elért arra a szintre, ahol már nem probléma összeegyeztetni a karriert a családdal, erre példaként személyes nőismerősöket említett, akik befutottak, sikeres karriert mondhatnak magukénak, ugyanakkor nagycsaládosak, 3-4 gyereket nevelnek.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke kiemelte, szervezetükben az országos vezetőség 40%-a nő, és budapesti szervezetüket is nő vezeti, aki ugyanakkor anya – utalt Varga-Bajusz Veronikára. Ő is bírálta ugyanakkor “a nyugati – inkább liberális – PC-dolgot”, a “genderizmust”, ami szerinte arról szól, hogy mindent, ami deviáns, elfogadunk, ám az értékes dolgokat darabokra lehet szedni, erre példaként Kovács Ákos énekes esetét hozta fel, akit “szétszedtek” a sajtóban, mert elmondta véleményét; az ilyen álságos dolgokkal szerinte “le kell számolni”. (hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »