Hokisaink gólt lőttek a világ legjobbjainak

Hokisaink gólt lőttek a világ legjobbjainak

Ugyan Bartalisék 7-1-es vereséget szenvedtek az elitvébén Kanadától, nincs miért szégyenkeznünk.

A Szlovákia ellen elszenvedett szombati vereséget követően az olimpiai és világbajnoki címvédő Kanada ellen vívta második A csoportos világbajnoki mérkőzését Szentpéterváron a magyar hokiválogatott. A két csapat teljesen más szintet képvisel jégkorongban: míg nálunk csupán 4600 igazolt hokis van, náluk 725 ezer, ráadásul fedett csarnokok tekintetében is jobban állnak (24 vs. 2600). Emellett a 2009-es, svájci elitvébén elszenvedett 9-0-s vereség is benne lehetett a magyar fejekben.

Nos, ezen a hátrányon kellett felülemelkednie a magyar csapatnak, amely a második harmad közepétől eltekintve fel tudta venni a versenyt Kanadával. Az észak-amerikaiak kezdték jobban a meccset (amelyet itt követtünk percről percre), előbb Scheifele majd Corey Perry is be tudta venni Hetényi hálóját. Ám a második bekapott gólt követően egyértelműen feljavult a magyar csapat és nagy nyomást gyakorolt a kanadai kapura. Végül egy emberhátrány végén Sofron volt agresszív, odacsapott az egyik kanadai védő ütőjére, így csorgott a korong Bartalis István elé, aki fogta és bevágta Pickard kapujába a korongot.

Magyarország ezzel 78 év után szerzett gólt világbajnokságon Kanada ellen. Ezt a nemzetközi szövetség honlapja is kiemelte. „Canadians triumph again – First goal for Hungary vs. Canada in 78 years” – írták, megemlítve, hogy ez volt a két csapat negyedik vb-meccse, 1938-ban 1-1re végeztek, míg 1933-ban 3-1-re Kanada nyert.

Az első harmad végén és a második harmad elején Magyarország volt a jobb, még az egyenlítés is karnyújtásnyira került, de Bartalis gólja után kilenc perccel ismét gólt ütött Kanada (Stone), majd hengerelni kezdtek: rövid időn belül Marchand, Brassard és Matheson is betalált, Hetényi Zoltán helyett pedig Vay Ádám állt a magyar kapuba. 1-6-tal mehettek újabb szünetre Chernomaz fiai.

Hetényi Zoltán gólt kap Kanadától az A csoportos jégkorong-világbajnokságon Szentpéterváron, 2016. május 8-án Fotó: ALEXANDER NEMENOV / Europress/AFP

A harmadik harmadra sem fáradt el a magyar csapat, de Kanadának már nem volt fontos, hogy rengeteg újabb gólt üssön. Végül egy összejött (Hall), de az utolsó negyed órában már nem esett gól.

A magyar hokiválogatott negyven lövés alatt tudta tartani Kanadát, ráadásul húsznál többször veszélyeztetett, ez mindenképp megsüvelendő. Emellett emberhátrányban is jól védekeztek Magosi Bálinték – aki szárkapocssérülése ellenére vállalta a játékot – így összességében pozitívan várhatják a kedd esti, Franciaország elleni mérkőzést.

A csoportos jégkorong világbajnokság, B csoport (Szentpétervár):

Kanada–Magyarország 7-1 (2-1, 4-0, 1-0)
Ljubilejnij Aréna, 5000 néző: v: Jerabek (cseh), Öhlund (svéd)
Gólok: Scheifele (6.), Perry (11.), Stone (28.), Marchand (30.), Brassard (32.), Matheson (33.), Hall (45.), illetve Bartalis (19.)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »