Hoki-vb: „mindenki azt a pici meglepetést várja”

Franciaország, Szlovákia és Németország lehet látótávolságban az A csoportos vb-re csütörtökön elrepülő jégkorong-válogatott számára, mely teher nélkül játszhat. A cél az, hogy lecsökkenjen az ingázási időkülönbség az A csoport és a másodosztályt jelentő Divízió I között. Persze mindenki várja „azt” a pici meglepetést. Elutazás előtt Rich Chernomazt és Vas Jánost bírtuk szóra.

Tizenöt nap alatt öt edzőmérkőzést játszott jégkorong-válogatottunk a Hokimaraton fantázianevet viselő meccssorozatban, az osztrákokat kétszer legyőzte, Szlovéniától gólt sem lőve kapott ki, Kazahsztánnal és az orosz B válogatottal viszont – bizakodva mondhatjuk – versenyben volt, a minimális különbséggel szenvedett vereséget. Ilyen előjelekkel utazik Rich Chernomaz együttese az oroszországi elit-világbajnokságra, ahol május 7. és 16. között a fent említetteknél erősebb csapatok ellen lép pályára. Nem mi állítjuk ezt, hanem Kovács Csaba, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke, aki a csütörtöki elutazás előtt utoljára vázolta, mire kell hogy készüljön nemzeti együttesünk.

„Nem kis kihívás vár Szentpéterváron a magyar jégkorongra. Tizenkilencedikek vagyunk a világranglistán, és most a legjobb tizenhat között kell megmutatni, mit tudunk” – vette le a terhet a csapat válláról helyzetértékelése elején a sportvezető. Hogy mit várhatunk mégis a világbajnokságtól, arra egészen őszintén felelte: minél rövidebb ingázási időt a másodosztálynak megfelelő Divízió I és az A csoport közt. Ám nem pofozógépnek utazik el a csapat: „Mindig szolgált a válogatott meglepetéssel a korábbi vb-ken, mindenki ezt a pici meglepetést várja. Hogy ezt mit jelent számokban? 5-6 pont lehetne elég a bent maradáshoz, de ezt nem lehet elvárásszinten megfogalmazni. Annyit mondhatok, nem fognak a fiúk csalódást okozni a szakmának és a nézőknek sem.”

Chernomaz: Elkezdtek hinni a játékosok

Az elutazás előtti értékeléskor az MNO szóra bírta a hoki Bernd Storckját, a kanadai Rich Chernomazt, aki úgy véli, az egy hónapos felkészülés során napról napra fejlődtek a játékosok, így a szombati, oroszok elleni mérkőzés után ki is tudta jelölni jelölni a keretet.

Rick Chernomaz Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

„Kizárólag a teljesítmény számított, így utazhat velünk Stipsicz Bence és Garát Zsombor is, kiszorítva rutinos játékosokat” – támasztotta alá storckos párhuzamunkat. Ismert, a nyári foci-Eb-re kijutott nemzeti csapat szövetségi kapitánya is egy-két éve még teljesen ismeretlen labdarúgókat – Kleinheisler László, Nagy Ádám – állított kezdőcsapatba a norvégok elleni pótselejtezők során. No de vissza Chernomazhoz, aki szerint a magyar hoki fejlődése az utóbbi években töretlen. „A mostani felkészülés során taktikai rendszereket sulykoltunk a játékosokba, és a mentális felkészítésre is figyeltünk, hiszen tíz nap alatt hét különböző csapat ellen játszani nem csak fizikailag megterhelő: a játékosoknak hinniük kell magukban, egymásban és a vezetőikben is. A sikerre nincs garancia, de elmondhatom, az önbizalom szintje megfelelő.”

Póker

Az utazásig már csak egy szerda délelőtti edzés vár a játékosokra, kedd este pókerezni fognak, szerda délután pedig szabadprogram lesz. Csütörtök reggel ülnek repülőgépre, pénteken egy rövid edzés lesz délelőtt, majd jöhet a Szlovákia elleni „nyitóbuli” hetedikén, magyar idő szerint 11.15-kor (tévé: Sport1).

Ahogy végignézünk az ellenfeleken (keretes írásunk balra), nem véletlen, ha sokak előtt homályos, kik ellen kellene megszerezni a bent maradást jelentő 6 pontot.

Szlovákia lehet az a csapat, amelyet megfogunk – jelentette ki a kapitány, ám gyorsan hozzátette, északi szomszédaink sem fognak lebecsülni minket, szövetségi kapitányuk el is jött megnézni csapatunkat a felkészülés során, ráadásul NHL-játékosaik is vannak. Mint Chernomaz mondta, a németek és a franciák ellen lehet még esély, mert ők védettek, nem eshetnek ki, és talán annyira nem teszik oda magukat (ebben játékosa, Vas János nem ért vele egyet, részletek alább, keretes interjúnkban). Nyomatékosította, játékunkon az fog látszani, hogy nincsen veszítenivalónk, idegeskedésnek nyoma sem lesz. Természetesen fizikailag nagyon megterhelő lesz ez a próbatétel, és a csapat állóképessége ezen a szinten vékony jégen táncol, ettől persze a hite még erős.

Hári János pótolhatatlan

Az MNO tudni akarta, hogy – maradva a focis allegóriánál – a csapat sérült „Gera Zoltánját”, Hári Jánost hogyan kívánja pótolni Chernomaz. „Sehogy. Nem lehet őt pótolni, ő a legtehetségesebb csatárunk, egyedülálló, ahogy lát a pályán, amilyen megoldásokat választ az apró helyzetekben, ahogy helyzetbe hozza a társakat. És hát az emberelőnyös helyzeteknél a türelme is nagyon hiányzik majd” – sorolta a mester.

Arról is érdeklődtünk, nem lehetséges-e, hogy kvázi elengedi azokat a mérkőzéseket, amelyeknél már biztos a vereség annak érdekében, hogy egy következő mérkőzésen egy friss együttessel nagyobb esélyünk legyen. „Ez jó ötlet lenne, de a mi játékosaink nem úgy működnek. Ilyet egy edző soha nem mondhat. Nem fordulhat elő, hogy egy mérkőzésen nem vagyunk ott mentálisan. Koncentrálunk Szlovákia ellen, aztán Kanada ellen, majd Franciaország ellen, és így tovább. Azt játsszuk, amit begyakoroltunk” – tette egyértelművé.

Azt is elmondta még, hogy Hetényi Zoltán és Rajna Miklós állhat a kapuban a mérkőzéseken, Vay Ádámra most még kevesebb feladat hárulhat. Hetényi és Rajna egyébként – legalábbis erre célzott a kapitány – váltani fogja egymást a szlovák és a kanadai meccsen.

A Tüskecsarnoknál lesz a szurkolói meccsnézés

A számunkra szombaton kezdődő tornán a magyar csapatot a helyszínen buzdíthatja ezernél is több szurkoló. Akik pedig itthon maradnak, a válogatott főszponzora, a Mol szervezésében a Tüskecsarnoknál lévő „szurkolói faluban” (Barba Negra) együtt követhetik a mérkőzéseket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »