„Hogyan verte szét a politika és a rossz döntések a new yorki metrókat”

„Hogyan verte szét a politika és a rossz döntések a new yorki metrókat”

THE NEW YORK TIMES

Lehetetlen már nem figyelni New York város földalatti rendszerének kudarcaira, írja a vezető amerikai lap, és nem kevesebb, mint 43 nyomtatott oldal terjedelemben ismerteti e csődrendszer súlyos működési zavarait.

/Azokat a budapesti ballibeket kellene ott naphosszat utaztatni, akik itthon kapnak rendszeresen mímelt frászt a fővárosi metrórendszer „miatt”. Horváth Csabát különösképpen./

Dél-Brooklynban csúcsforgalomban a Q járat leugrott a vágányról. Manhattan Felső (Upper Manhattan)  részében kilenc utast kellett kórházba szállítani a vágányon keletkezett tűz miatt. Az F vonalon zsúfolt szerelvény állt meg a belvárosi alagútban, és ennek következtében több százan maradtak a sötétben, légkondicionális nélkül, csaknem egy órán át. A megrémült utasok kaparták a falakat és körmükkel akarták feltépni az ajtókat.

Hírdetés

Júniusban egy másik vágányról lesiklás miatt 34-en sérültek meg. Az üzemeltető Metropolitan Transportation Authority javításokra szabott költségvetése semmivel nem lett nagyobb, mint negyedszázaddal korábban. Holott a meghibásodások gyakorisága megduplázódott. Az utasok száma is: 5,7 millió/napra.

Ami a késéseket illeti, a new yorki metró a világ egyik legrosszabb rendszere a nagyvárosok között.

Iszonyatos késések, zsúfoltság, tömegek, melyek alig tudnak haladni előre. Több esetben az utasok a zsúfolt kocsikból nem tudnak az ajtóhoz vergődni és nem tudnak kiszállni ott, ahol akarnak. /Mindez Horváth Csabát a 10 milliós belga kongói népirtásra emlékeztetné, ha nálunk lenne… – ez vicc volt, mert neki ez a népirtás  tabu./

A metró dolgozói viszont meséses keresnek. Átlagosan 170 000 (nem elírás!) dollárt évente, túlórával és egyéb prémiumokkal együtt. Más amerikai nagyvárosokban 100 000 dollárt keresnek.


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »