Hogyan gondolkozik egy szegény bécsi muszlim fiú?

A Bécsben élő fiatal muszlimok harmada, főként a csecsen származásúak szimpatizálnak a szélsőséges irányzatokkal – derül ki a bécsi városvezetés által készíttetett, hétfőn bemutatott felmérésből.

A tanulmány betekintést nyújt az osztrák fővárosban élő fiatal muszlimok „szellemi gettójába” – olvasható a Profil című osztrák gazdasági napilapban, amelyben a kutatás megjelent. A felmérés 2015 elején készült, vagyis fél évvel azelőtt, hogy a menekülthullám elérte Európát.

A felmérésben 400 fiatal vett részt, akik 14 és 19 év közöttiek, és nehéz életkörülmények között élnek. A megkérdezettek 85 százaléka migráns, 53 százaléka muszlim, többségük fiú volt. A tanulmányt készítők arra hívták fel a figyelmet, hogy mivel hátrányos helyzetben lévő fiatalokról van szó, nem lehet egész Bécsre általánosítani a felmérés eredményét.

A radikalizálódás veszélye

A kutatás szerint a megkérdezett muszlim fiatalok 31 százaléka mérsékelt, 27 százaléka szélsőséges eszméket vall. Ők szimpatizálnak a dzsiháddal, ellenségesek a nyugati világgal szemben, és elfogadják az erőszakot. A radikalizálódás veszélye minden második csecsen és minden negyedik török fiatalt érint, a boszniai vagy afgán származású muszlimokra ez kevésbé jellemző.

Vallási kérdésekben a muszlim fiatalok több mint harmada a mérsékelt és a szélsőséges felfogás között ingadozik. Kenan Güngör, a tanulmány készítőjének meglátása szerint ők gyűlölik a nyugatot, szimpatizálnak a szélsőséges eszmékkel és az erőszakkal.

A megkérdezett muszlim fiatalok 60 százaléka úgy véli, hogy határozottan felléphetnek, amennyiben vallásukat vagy tisztességüket – akár szóban is – sérelem éri. Tizennégy fiatalból öt jogosnak véli az Iszlám Állam kegyetlenkedéseit, mert szerintük nemes célt szolgálnak. A vallás alapján különböztetik meg egymástól a jót és a rosszat, a tisztátalant és az igazat, és lenézik azokat, akik a földi élvezetekkel foglalkoznak – írja a lap. A tanulmány megállapítja, hogy ezek a fiatalok erkölcsileg magasabb szintre helyezik magukat, ezért a közösségben biztos és erős szerepet töltenek be.

A tanulmányt végző Güngör szerint minél erősebb a fiatalok vallásossága, annál inkább lenéznek más csoportokat.

A zsidóellenesség is jelen van

A megkérdezettek harmada, a muszlim fiatalok fele zsidóellenes nézeteket vall. Többen indokként a Gázai övezetben megölt gyerekekről és a palesztinokat puskatussal ütlegelő izraeli katonákról szóló videókat említettek, amelyek eredetiségét nem kérdőjelezik meg. Az amerikaiakat a zsidók bábjának tekintik, és úgy vélik, hogy az európai politikát az Egyesült Államok irányítja. A megkérdezetteket jellemzően nem zavarja, hogy maguk a „gonosz Nyugaton” élnek.

A felmérés szerint a muszlim fiatalok 60 százaléka utasítja el a homoszexualitást, és úgy vélik, hogy férfiasságuk van veszélyben, ha a saját nemükhöz vonzódók vannak a közelükben.

A felmérésben részt vevők több mint 70 százaléka osztrák állampolgár volt, azonban a mélyinterjúk során kiderült, hogy tartanak a teljes társadalmi elfogadás hiányától.

De mit gondol a politika?

A bécsi főpolgármester pártja, az Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) bécsi szervezete azt közölte, hogy odafigyelnek a megelőzésre, a városban már több éve tanácsadó konzultációt folytatnak, és továbbképzést biztosítanak a pedagógusok számára.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi szervezetének vezetője szerint Bécs szociáldemokrata és zöldpárti vezetése a felelős a kialakult helyzetért. Gernot Blümel követelte a radikalizmus elleni intézkedések mielőbbi foganatosítását, az arc elfátyolozásának és a Koránt osztogató akciók betiltását.

Az Ausztria Szabadságpártja (FPÖ) szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy a multikulturális társadalmi modell csődöt mondott. A párt illetékes szóvivője szerint a második generációs menekültek integrációja helyett „fanatikus dzsihadisták újabb generációja” érkezik meg Ausztriába.

A liberális Neos párt szerint a tanulmány eredménye azt jelzi, hogy „végre cselekedni kell”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »