Hogy hat az agyra a varázsgomba?

Az álmodás közbeni agytevékenység olyan, mint a pszichedelikus szerek hatása alatt álló agy működése.

A londoni Imperial College és a német Goethe Egyetem kutatói tanulmányukban 15 önkéntes résztvevő agyának aktivitását figyelték meg funkcionálismágnesesrezonancia-készülékkel végzett (fMRI) vizsgálattal az előtt és az után, hogy a varázsgombákban található hallucinogént, pszilocibint tartalmazó injekciót kaptak.

A szer hatása alatt a primitív agy területeinek tevékenysége, amely az érzelmekben és a memóriában játszik szerepet, sokkal összehangoltabbá válik, ami azt jelzi, hogy ezek a területek együtt működnek – hangoztatták a kutatók.

Az agytevékenység ezen mintája ahhoz hasonlít, amelyet akkor látni, amikor az emberek álmodnak – tették hozzá.

„Elkápráztatott, amikor láttam a hasonlóságot a pszichedelikus állapotban lévő agytevékenység mintája és az álomban lévő agytevékenység mintája között. A pszilocibint szedő emberek gyakran írják le úgy állapotukat, mintha álomszerű állapotban lennének és tanulmányunk eredménye először mutatta ki ezen állapot fizikai megjelenését az agyban” – mondta Robin Carhart-Harris, a londoni Imperial College kutatója, a tanulmány társszerzője.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a magas szintű gondolkodásban – mint például az öntudatosságban – szerepet játszó agyterületek kevésbé voltak összhangban a pszilocibin hatása alatt.

Az agytevékenység mintájának elemzéséből az is kiderült, hogy több lehetséges minta volt akkor, ha a résztvevők a pszilocibin hatása alatt voltak, mint akkor, ha nem szedték a szert. Ez lehet az egyik oka annak, miért érzik azt a pszichedelikus szereket szedők, hogy agyuk kitágul élénk képzelőerővel és álomszerű állapottal párosulva.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Szuperszámítógépen végzik ezentúl az adatelemzést a magyar agykutatókSok tudósnak nem tetszik az 1,6 milliárd eurós agykutatásRovatok: TudományTelepülés: Nagy-BritanniaCímkék: agykutatás, agy, tudomány, London, varázsgombaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »