Hofer Orbánnál "lágyabban" képviselné a nemzeti érdeket

Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt államfőjelöltje a magyar miniszterelnöknél "valamivel lágyabban, barátságosabban" képviselné a nemzeti érdekeket.

Hofer a Bildnek adott interjút, amelyben kifejtette, szerinte súlyos hiba lenne az Öxit, vagyis Ausztria távozása az EU-ból, de "vannak rendkívüli helyzetek, amikor népszavazásra kell bocsátani az uniós tagság kérdését". Elmondta, hogy ugyan az uniós csatlakozásról 1994-ben tartott referendumon a belépés ellen szavazott, az esetleges Öxit szerinte komoly károkat okozna a gazdaságnak.

Azonban népszavazást kell tartani az uniós tagságról rendkívüli helyzetekben, például akkor, ha Törökországot felveszik az EU-ba – mondta Norbert Hofer.

A menekültválságról a többi között elmondta, hogy az osztrák "segítőkész nép", amit a többi között az ’56-os magyar menekültek befogadásával is bizonyított, de ügyelni kell a mértékekre. Így például ha egy közösség tagjainak egy százaléka menekült, akkor nincs baj, de ha tíz százalék a menekültek aránya, megjelenik a kulturális önazonosság és a munkahelyek elvesztése miatti aggodalom és a félelem az iszlamizációtól.

Az iszalmizáció a terrorveszélyt és egy olyan erőszakos iszlám megjelenésének veszélyét jelenti, amely nem választja el egymástól az államot és az egyházat úgy, ahogyan "mi itt Nyugaton" – fejtette ki az FPÖ politikusa.

Hozzátette, hogy pártja azért beszél népvándorlásról, mert sok ember így éli meg a folyamatot. Mint mondta, ténykérdés, hogy nem érvényesülnek bizonyos európai szabályok, például az, hogy a menekülteknek az első biztonságos országban kell menedékjogot kérniük, és "a menekülteket igazságosan kell elosztani az egész EU-ban". Az ilyen szabályok betartásával ellenőrizhető volna a helyzet – mondta Hofer.

Arra a kérdésre, hogy Angela Merkel német kancellárhoz vagy Orbán Viktorhoz áll-e közelebb politikailag, az FPÖ államfőjelöltje azt mondta, hogy a német kancellár "jó politikát csinál", de "egyfajta sziget volt politikájában" az a kijelentése, hogy Németország megbirkózik a menekülthullámmal, a magyar kormányfő pedig "nagyon keményen fellép országa érdekeiért", de ő a nemzeti érdekeket "valamivel lágyabban, barátságosabban" akarja képviselni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »