Hívő katolikust neveztek ki az ENSZ új főtitkárává

Hívő katolikust neveztek ki az ENSZ új főtitkárává

Portugália korábbi miniszterelnökét, António Guterrest nevezték ki az ENSZ főtitkárának. A portugál püspöki konferencia üdvözölte az elkötelezett katolikus politikus kinevezését.

A portugál püspökök méltatták António Guterres korábbi portugál miniszterelnök emberségét és hitét az ENSZ-főtitkári posztra való jelölése után, és kifejezték: „Bízunk benne, hogy bátran, párbeszédre készen és határozottan tud majd szembenézni napjaink kihívásaival; mindig békére, békés megoldásokra és a nemzetek közötti baráti kapcsolatok erősítésére törekedvén, amint az az ENSZ alapító okiratában is olvasható.”

Az ENSZ a jövő heti közgyűlésén hagyja jóvá António Guterres ötéves megbízatását, aki Ban Ki Mun dél-koreai főtitkárt követi a poszton.

A 67 esztendős Guterres hívő katolikus, amellett pedig a Portugál Szocialista Párt tagja. Lisszaboni egyetemista éveikben alapította többedmagával a ferences támogatással működő Fény Csoportot (Grupo da Luz) a ’70-es évek elején. A csoport a portugál fővárosban élő szegényekkel törődött; tagja volt többek között Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő is. 

„Az ENSZ előtt egy egyedülálló lehetőség áll, hogy újragondolja, újratervezze, és megreformálja szolgálatát, melyet a nemzetközi közösségért végez” – fogalmazott Sousa elnök október elején egy interjúban barátja kinevezésével kapcsolatban.

António Guterres 1995 és 2002 között volt Portugália miniszterelnöke. Kritikusai például azt szokták a szemére vetni, hogy megakadályozta a szigorú portugál abortusztörvény enyhítését 1998-ban. 2005-ben, miután távozott a kormányból, az ENSZ menekültügyi főbiztosává nevezték ki; ezt a posztot tíz éven át, tavaly decemberig töltötte be.

Forrás és fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »