Hivatalosan Le Pen vezet

Hivatalosan Le Pen vezet

A függetlenként induló Emmanuel Macron vezet a szavazatok 23,7 százalékával a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában, míg a második helyen Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti front elnöke áll 21,7 százalékkal, így ők ketten juthatnak be a május 7-i második fordulóba az Ipsos által közölt exit poll eredményei szerint. Közben a francia belügyminisztérium azt közölte, hogy Marine Le Pen vezet a voksok 24,38 százalékával, Emmanuel Macron független jelölt pedig a második helyen áll 22,19 százalékkal, 20 millió szavazat összeszámlálása után.

A tárca tájékoztatása szerint a jobboldali konzervatív Francois Fillon az összeszámolt szavazatok 19,63 százalékát, Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelölt pedig a 18,09 százalékát kapta. A minisztérium megjegyezte, hogy az összeszámolt voksokba még nem tartoznak bele a legnagyobb francia városokban leadott szavazatok.

Marine Le Pen támogatottsága inkább a kisebb városokban nagyobb, ahol már összesítették a voksokat.  A szavazóhelyiségekből kilépő választópolgárok megkérdezésén alapuló exit poll felmérések még azt mutatták, hogy Macron vezet Le Pen előtt.

Amennyiben az elnökválasztás első fordulójában egyik jelölt sem arat győzelmet, úgy a legtöbb szavazatot kapó két jelölt jut be a második fordulóba, amelyet május 7-én rendeznek meg.

A francia elnökválasztáson független jelöltként induló Emmanuel Macron volt francia gazdasági miniszter beszédet mond egy kampányrendezvényen a nyugat-franciaországi Nantesben 2017. április 19-én. Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án rendezik. (MTI/AP/David Vincent)

 

A francia elnökválasztáson független jelöltként induló Emmanuel Macron volt francia gazdasági miniszter beszédet mond egy kampányrendezvényen a nyugat-franciaországi Nantesben  (MTI/AP/David Vincent)

A konzervatív Francois Fillon és a radikális baloldal jelöltje, Jean-Luc Mélenchon fej fej mellett áll a harmadik helyen a szavazatok 19,5 százalékával.

A Harris és az Elabe közvélemény-kutatók szerint is a függetlenként induló, Európa-barát Emmanuel Macron vezet a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában.

A Harris 24 százalékot, az Elabe pedig 23,7 százalékot jósol a 39 éves volt gazdasági miniszter Macronnak.

Mindkét közvélemény-kutató szerint a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen áll a második helyen a voksok 22 százalékával, így a május 7-én tartandó második fordulóban Macron és Le Pen szállhat versenybe az elnöki posztért.

Macron: Új fejezet kezdődik a francia politikában

“A franciák kifejezték a megújulás iránti kívánságukat” – fogalmazott a 38 éves volt gazdasági miniszter Macron és kijelentette, hogy a társadalom egyesítésére törekszik a (májusi) parlamenti választásokig.

Az Ipsos/Sopra Steria közvélemény-kutató intézet által közölt, a szavazófülkéből kilépő választópolgárok megkérdezésén alapuló felmérés eredményei szerint a függetlenként induló Macron vezet a szavazatok 23,7 százalékával a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában, míg a második helyen Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke áll 21,7 százalékkal, így ők ketten juthatnak be a május 7-i második fordulóba.

A konzervatív Francois Fillon és a radikális baloldal jelöltje, Jean-Luc Mélenchon fej fej mellett áll a harmadik helyen a szavazatok 19,5 százalékával.

Hírdetés

Marine Le Pent, a jobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke és államfőjelöltjét éltetik támogatói egy kampányrendezvényen, Marseille-ben 2017. április 19-én. Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án rendezik. (MTI/AP/Michel Euler)

Marine Le Pent, a jobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke és államfőjelöltjét éltetik támogatói egy kampányrendezvényen, Marseille-ben. (MTI/AP/Michel Euler)

Konzervatív és szocialista politikusok is Macron támogatására szolítanak fel

Miután az első, egybehangzó becslések szerint Macron és Le Pen jut be a második fordulóba, Benoit Hammon szocialista elnökjelölt azt mondta támogatóinak, hogy pártja “történelmi csapást” szenvedett szavazóbázisától, és felszólította a választókat, támogassák Macront, és utasítsák el Le Pent “a lehető legerősebb módon”.

A hagyományos francia politikai színtér másik oldalán Jean-Pierre Raffarin volt konzervatív miniszterelnök (2002-2005), a jobbközép Köztársaságiak tagja, mely párt jelöltje, Francois Fillon a második fordulóból kiesett, kijelentette: “Habozás nélkül Emmanuel Macron mögé kell állnunk!”

A hagyományos francia politikai színtér másik oldalán Jean-Pierre Raffarin volt konzervatív miniszterelnök (2002-2005), a jobbközép Köztársaságiak tagja, mely párt jelöltje, Francois Fillon a második fordulóból kiesett, kijelentette: “Habozás nélkül Emmanuel Macron mögé kell állnunk!”

Fillon a második fordulóban Macronra fog szavazni

Elismerte vereségét a konzervatív jobboldali Francois Fillon a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában, és felszólította híveit, hogy a független jelöltet, Emmanuel Macront támogassák majd a második fordulóban Marine Le Pennel szemben.

Fillon röviddel az exit poll eredmények közzététele után bejelentette: ő maga is Macronra fog szavazni május 7-én. Közölte, hogy ezt nem könnyű szívvel teszi majd, de “nincs más választás, mint a szélsőjobb ellen szavazni”.

Hozzátette, hogy a Nemzeti Front elnökének győzelme bukáshoz vezetné Franciaországot, “a szélsőségesség csak szerencsétlenséget és megosztottságot hozhat”.

14862106987786984401_marine-le-pen-francois-fillon-et-emmanuel-macron-1.jpg-1

Fiatalok tüntettek Le Pen ellen Párizsban

A fiatalok, köztük anarchista és antifasiszta csoportok a francia főváros keleti részén található Bastille téren gyűltek össze, miután megjelentek az első becslések az első forduló eredményeiről.

A mintegy 300 tüntető a tér rondóján gyűlt össze, néhányan közülük álarcot és fekete öltözetet viseltek. Palackokkal és petárdákkal dobálták a rendfenntartókat, pár benzines palack is repült a rendőrök felé, akik könnygázzal válaszoltak, és három tüntetőt előállítottak. Rohamrendőrök vették körül a teret, megakadályozva, hogy újabb csoportok jussanak be az emblematikus kelet-párizsi térre.

A tüntetést egy magát antifasisztának nevező csoport kezdeményezte, amely a “barikádok éjszakáját” hirdette meg. Az egyik szervező hangosbemondón mindenkit arra hívott fel, hogy jöjjön tüntetni “Marine és Macron ellen”. “Kijöttünk tüntetni ez ellen a jelmezbál ellen, amelyet ez a mai választás jelent” – mondta az AFP-nek az egyik tüntető, neve elhallgatását kérve.

Le Pen a francia hazafiak támogatását kéri a második fordulóra

Minden francia hazafi támogatását kérte vasárnap este a franciaországi elnökválasztás első fordulója után Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke, aki az exit poll eredmények szerint bejutott a májusi második fordulóba.

Le Pen szerint a választás a “féktelen globalizációról” szól, és Franciaország túlélése a tét. A Nemzeti Front elnökjelöltje hangsúlyozta: itt az ideje, hogy megszabadítsák a francia népet az arrogáns hatalmi elittől, és pártja “nagyszerű alternatívát” nyújt a választóknak. Szerinte nem hozna változást a leköszönő Francois Hollande államfő “örököse”, utalva ezzel a függetlenként indult Emmanuel Macronra, aki az eredmények első becslései szerint a legtöbb szavazatot kaphatta az első fordulóban.

Sigmar Gabriel: “biztosan” Emmanuel Macron lesz az új francia elnök 

A jordániai látogatáson tartózkodó Gabriel a francia elnökválasztás első fordulója után beszélt arról a Twitteren közzétett videoüzenetében, hogy a függetlenként indult Macron – aki a részeredmények szerint a radikális jobboldali Marine Le Pennel együtt bejutott a második fordulóba – “nagyszerű elnökjelölt”, és az “egyetlen olyan Európa-párti jelölt volt, aki nem rejtőzött Európa-ellenes előítéletek mögé”.

A német külügyminiszter hozzátette: világossá kellene tenni, hogy ez a választás hatalmas lehetőség egész Európa számára, és előnyös lenne a német-francia kapcsolatok szempontjából is.

Német parlamenti képviselők is üdvözölték, hogy a részeredmények szerint Macron bejutott a második fordulóba, ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy két Európa-ellenes jelölt – Marine Le Pen mellett a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon – együttesen a voksok mintegy 40 százalékát szerezte meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »