Hivatalosan is elzártak egy pénzcsapot Brüsszelben

Felfüggesztették a TIOP-programra szánt források kifizetését Magyarország számára.

Kikerült az Európai Bizottság honlapjára az a rendelkezés, amellyel felfüggesztették az időközi kifizetéseket az Európai Regionális Fejlesztési Alapból – írja a Portfolio a 444 nyomán. Ez a pénz a „Társadalmi infrastruktúra” operatív program (TIOP-program) megvalósítására került volna Magyarországra.

A Bizottság a pályázatok irányítási és ellenőrzési rendszerét kifogásolja. Azt egyelőre még nem tudni, pontosan mekkora összegről van szó, de biztosan több tízmilliárd forintról. Egy 37,5 milliárd forintos és egy 67,6 milliárdos összeg is kering, tavaly júliusban szakértők azt mondták a Magyar Nemzetnek, hogy harmincöt- és hetvenmilliárd forint közötti összeget vonhat le Brüsszel hazánk uniós forráskeretéből a pályázatok hiányosságai miatt. A ki nem fizetett összeget a magyar központi költségvetésből kell kipótolni.

A pénzcsap akkor nyílhat meg ismét, ha a magyar kormány végrehajtja a Bizottság által javasolt átalakításokat a pályázati rendszeren. A Portfolio azt írja, hogy a ki nem fizetett uniós pénzek pótlására a kormány kénytelen hiteleket felvenni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »