Hivatalos: újranyitják az 1989-es forradalom dossziéját

Jóváhagyta a legfelsőbb bíróság az 1989-es forradalom dossziéjának újranyitását, amelyet Bogdan Licu korábbi ideiglenes legfőbb ügyész rendelt el.

Licu áprilisban elmondta, hogy felülvizsgálta a katonai ügyészség tavaly ősszel hozott döntését, amelyben bizonyítékok hiányában úgy határozott, hogy nem indít újabb vizsgálatot.

Bogdan Licu közölte, hogy mostani döntését a legfelsőbb bíróságnak is meg kell még erősítenie, és reményét fejezte ki, hogy ez megtörténik, mert – mint mondta – az eddigi vizsgálatok nem voltak elég alaposak, ezért látja indokoltnak a dosszié újranyitását.

A legfőbb ügyész szerint a katonai ügyészség lényeges információkat figyelmen kívül hagyva, megalapozatlan döntést hozott. Hozzátette: az eddig lefolytatott vizsgálatok alapján az látszik, hogy nem létezett igazán érdeklődés a vádhatóság részéről lényeges részletek tisztázására.

Licu szerint az ügyészek nem hasznosítottak fontos információkat. Példaként említette, hogy soha nem kérték ki a román szenátus által létrehozott vizsgálóbizottság iratait, pedig ez a testület több ezer embert kihallgatott közvetlenül a forradalom után. Licu hiányolta a román belföldi hírszerzés által készített jelentést is, amely – mint mondta – nem található meg az ügyészégi aktában. Kifogásolta, hogy az eddigi kihallgatások “általános és formális” jellegűek voltak, és a vizsgálat során nem azonosították azokat a személyeket, akik a tüntetőkre lőttek. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »