Hitlerhez hasonlította magát a Fülöp-szigetek elnöke

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök gyakorlatilag Adolf Hitlerhez hasonlította magát egy pénteki nyilatkozatában. Azt mondta: náci vezető meggyilkoltatott hárommillió zsidót, ő pedig szívesen lemészároltatna hárommillió kábítószerfüggőt és drogkereskedőt saját hazájában.

Szavai megütközést és dühöt váltottak ki több amerikai zsidószervezetből, amelyek valószínűleg nyomást fognak gyakorolni a washingtoni kormányra azért, hogy legyen szigorúbb a Fülöp-szigeteki vezetővel.

Duterte június 30-i hivatalba lépése óta több mint háromezer embert öltek meg a rendőrök és az önbíráskodó halálbrigádok a délkelet-ázsiai szigetországban a kormány által meghirdetett drogellenes háborúban, de Duterte elhíresült arról is, hogy elnöksége előtt, davaói polgármesterként szintén kegyetlen hadjáratot folytatott a városban a kábítószer-kereskedők és fogyasztók ellen.

Az elnök azzal is magára irányította a világ figyelmét, hogy a trágár Amerika-ellenes retorikát használ, és több olyan bejelentést tett már, amely arra utal, hogy távolodni akar az Egyesült Államoktól mint hazája hagyományos szövetségesétől, és közeledni akar Oroszországhoz, valamint Kínához.

Duterte vietnami látogatásáról hazatérve ellátogatott Davaóba, és újságírók előtt azt mondta: bírálói “Hitler unokatestvérének” nevezik őt. “Németországnak volt egy Hitlere, a Fülöp-szigeteknek pedig…” – mondta, és a mondat befejezése helyett magára mutatott. Hozzátette: miközben a Harmadik Birodalom vezetőjének áldozatai ártatlanok voltak, akiket ő célba vesz, “mind bűnözők”, és “ha sikerül tőlük megszabadulni”, akkor “megszűnik az ország gondja a droggal, megmentjük a következő generációt a pusztulástól”.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ egyik vezetője botrányosnak nevezte Duterte szavait. “Undorító megnyilvánulása miatt bocsánatot kell kérnie a holokausztáldozatoktól” – mondta. Todd Gutnick, a szintén amerikai központú Rágalmazásellenes Liga nemzetközi zsidószervezet kommunikációs igazgatója pedig azt mondta: “Kábítószer-kereskedőkhöz és -használókhoz hasonlítani a holokausztáldozatokat súlyosan sértő és elítélendő. Érthetetlen, hogy miért akarja bármely vezető olyan szörnyeteg példáját követni”, mint Hitler – tette hozzá.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke Jeruzsálemben kiadott közleményében azt írta: “Felháborítóak ezek a kijelentések, Duterte elnöknek vissza kell vonnia őket, és bocsánatot kell kérnie”. A Simon Peresz volt izraeli államfő temetésén részt vevő Lauder hozzátette: “Alig két napja, hogy megemlékeztünk a Babij Jar-i tragédia 75. évfordulójáról, 33 ezer ukrajnai zsidónak a náci Németország általi lemészárlásáról, ma pedig a Fülöp-szigetek választott elnöke kábítószerfüggő emberek tömeges lemészárlására szólít fel nyíltan. A kábítószerrel való visszaélés súlyos probléma, de amit Duterte elnök mond, nem csak mélységesen embertelen, hanem arról is tanúskodik, hogy nem tiszteli az emberi életet, ami nagyon szomorú egy nagyszerű ország demokratikusan megválasztott elnökétől.”

Rovatok: KülföldTelepülés: VilágCímkék: Fülöp-szigetek, Adolf Hitler, kábítószer, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »