Hitlerhez hasonlította az EU-t Boris Johnson

Hitlerhez hasonlította az EU-t Boris Johnson

London volt polgármestere szerint az EU a Római Birodalom „aranykorának” újjáélesztéséről álmodozik, ugyanúgy, ahogy mások mellett Napóleon és Adolf Hitler is tette.

David Cameron brit miniszterelnök szerint ugyanakkor a brexit – vagyis ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az unióból – olyan sokkot okozhat, amely recesszióba sodorhatja a brit gazdaságot.

Johnson – a kormányzó Konzervatív Párt brexit-párti táborának egyik legbefolyásosabb tagja, aki a brit sajtó egyöntetű véleménye szerint a következő, 2020-as választásokon a miniszterelnöki tisztségért már nem induló Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltje – a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak adott interjúban kijelentette, hogy „az egész ügy” – vagyis az Európai Unió koncepciója – a Római Birodalomig nyúlik vissza. Johnson szerint ugyanis az elmúlt kétezer év történelme nagyjából arról szólt, hogy különböző emberek és intézmények megpróbálták Európa egyesítésével újjáéleszteni a rómaiak idejére jellemző „béke és jólét aranykorát”. Mások mellett

„Napóleon és Hitler is ezzel próbálkozott, tragikus végeredménnyel (…) Az EU is egy erre irányuló kísérlet, más módszerekkel”

– fogalmaz a konzervatív politikus. A The Sunday Telegraph kommentárja szerint jóllehet Johnson nem azt akarta ezzel mondani, hogy „a brüsszeli bürokraták” nácik, akik a hitleri birodalmat kívánnák visszahozni, de „az összehasonlítás mégis meghökkentő”.

Boris Johnson szerint ugyanakkor az euróövezet is német koncepció, amely lehetővé tette, hogy a domináns német gazdaság tönkretegye a gyengébb európai gazdaságokat. Olaszországot például, amely egykor kiemelkedő autógyártó hatalom volt, „teljesen tönkretette az euró, és ezt a németek akarták így” – fogalmaz az interjúban London előző polgármestere. Hozzáteszi: az euró annak eszközévé vált, hogy a német gazdaság behozhatatlan termelékenységi előnyre tegyen szert az egész euróövezettel szemben.

Cameron is megszólalt

David Cameron miniszterelnök, aki a brit EU-tagság fenntartásáért kampányol, Oxfordshire megyei választókerületében tartott kampánygyűlésén azonban kijelentette: a brit gazdaság biztonsága kerülne súlyos veszélybe, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból. Cameron szerint aki a brexitre voksol a júniusi népszavazáson, az egyben „kevesebb munkahelyre, alacsonyabb ütemű növekedésre, sőt potenciálisan recesszióra szavazna”.

Erre a kockázatra hívta fel a figyelmet a minap Mark Carney, a Bank of England – a brit jegybank – kormányzója is, aki a bank új inflációs jelentést bemutató sajtótájékoztatóján kijelentette: a Bank of England előrejelzési forgatókönyvei azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba süllyed, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból.

A brexit-párti tábor az inflációs jelentésben foglalt hasonló figyelmeztetések és Carney e kijelentése miatt követelte a Bank of England kormányzójának menesztését, azzal az indokkal, hogy a jegybanki kormányzó megsértette a számára politikai semlegességet előíró szabályokat. Carney azonban a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a Bank of England kötelessége a kockázatok feltárása és elmagyarázása. „Nem azzal enyhítjük a kockázatokat, ha nem veszünk róluk tudomást” – hangsúlyozta.

A Bank of England új inflációs jelentése szerint ha a referendumon a többség arra szavaz, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, a kialakuló bizonytalan gazdasági környezetben a háztartások elhalaszthatják fogyasztási kiadásaikat, a vállalati szektor késleltetheti a beruházási döntéseket, és az ezzel járó alacsonyabb munkaerő-kereslet a munkanélküliség növekedését okozhatja. A brit jegybank szerint ezt a font további gyengülése kísérheti, amely akár „meredek ívű” is lehet. A Bank of England szerint a font tavaly november óta mért 9 százalékos gyengülésének hozzávetőleg a felét a brit EU-tagság esetleges megszűnéséhez kapcsolódó kockázatok okozták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »