Hitler több röntgenfelvétele és Göring ciántartója is kalapács alá kerül

Hitler több röntgenfelvétele és Göring ciántartója is kalapács alá kerül

Adolf Hitler és Hermann Göring náci vezérek állítólagos személyes tárgyaiból jelentett be árverést egy müncheni aukciósház. Andreas Mix történész szerint a tárgyakat tüzetesebb vizsgálatnak kellene alávetni, amitől azonban az aukciósházak gyakran ódzkodnak. 

A Hermann Historica honlapján megjelent közlemény szerint a június 18-án kalapács alá kerülő tárgyak John K. Lattimer, a nürnbergi perben a vádlottak egészségügyi ellátásáért felelős amerikai orvos gyűjteményéből származnak. Wolfgang Hermann társtulajdonos egy lapinterjúban azt mondta, hogy a gyűjteményt Lattimer lánya bocsátotta a rendelkezésükre.

Az aukciósház szerint a gyűjtemény részét képezi az a sárgaréz ciántartó, amelynek segítségével Hermann Göring röviddel a tervezett kivégzése előtt Nürnbergben megmérgezte magát, Hitler több röntgenfelvétele, az 1944. július 20-i merénylet dossziéja, valamint a bírói kalapács. A nürnbergi per históriájával foglalkozó Andreas Mix történész szerint a per kapcsán olyan sokan fordultak meg a bíróságon, hogy nagyon is elképzelhető, egyesek magukkal vittek bizonyos dolgokat.

Mix szerint a tárgyakat tüzetesebb vizsgálatnak kellene alávetni, amitől azonban az aukciósházak gyakran ódzkodnak. A kutató a dpa-nak elismerte, hogy a történelmi tárgyaknak lehet bizonyos kisugárzása és például egy bírói kalapács “izgalmas” lehet, némely tárgyak azonban egyszerűen “ízléstelenek, morbidak vagy furák”.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »