Hirtelen érdekelni kezdték az Iszlám Államot a nőjogok – megalázó bánásmódra hivatkozva robbantottak Egyiptomban

Iszlamista fegyveresek – egy öngyilkos merénylő közreműködésével – tizenhárom egyiptomi rendőrt öltek meg szombaton a Sínai-félszigeten lévő el-Arís városban egy ellenőrző pontnál, a merényletet az Iszlám Állam "egyiptomi ága" vállalta.

A hírügynökségek szerint először egy öngyilkos merénylő gépkocsival megközelítette az ellenőrző pontot, s ott felrobbantotta magát a járművel együtt. Az iszlamista fegyveresek ezután támadták meg az ott lévő rendőröket gránátvetőkkel, tizenhármat megölve közülük.

A terrorszervezet az interneten jelentette be, hogy vállalja a felelősséget az akcióért. "Hadműveletüket" a terroristák azzal indokolták: így akartak válaszolni arra, hogy az egyiptomi rendőrök az ellenőrző pontoknál "megalázó" módon ellenőrzik a muzulmán nőket, ami – mint fogalmaznak – az "iszlám erkölcs" megsértésének számít. (A rendőri erkölcstelenség nem könnyíti meg azt sem, hogy az IÁ számára csempésszenek, vagy célbaérjenek a bombaöveikkel – a szerk.)

A Sínai-félsziget az észak-afrikai ország legveszedelmesebb terrorszervezete fellegvárának számít. A Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) elnevezésű szervezet két éve hűséget fogadott az Iszlám Állam önjelölt kalifájának, Abu Bakr al-Bagdádinak, és azóta a dzsihadista hálózat egyiptomi ágaként tevékenykedik. Biztonsági szakértők szerint a helyi beduin törzsek számos tagja csatlakozott a milíciához.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »