Hírközlési múzeum nyílt Sepsiszentgyörgyön

Hírközlési múzeum nyílt Sepsiszentgyörgyön

Élő tudással a jövőért mottóval nyitottak hírközlési kismúzeumot a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakképző Líceumban. A Puskás Tivadar Alapítvány tudományos, oktató-nevelő és közművelődési célzattal hozta létre a több mint 1000 darabból álló, 500 ezer lejre becsült, 90%-ban ma is működőképes távközlési eszközgyűjteményét – áll az intézmény közleményében. 

telefonhirmondo_b(fotó: Vargyasi Levente)

Diákok és látogatók egyaránt barangolhatnak a tematikusan elrendezett standok között, legnépszerűbb a Varsói Szerződés keretében használt katonai rádió adó-vevő készülék, a Titanic rádiószobája, az első és második világháború híradástechnikai felszerelése, Puskás Tivadar telefonhírmondója, vagy éppen a gyűjtemény legrégebbi darabja, egy 1915-ös morzegép. Ezen kívül is rengeteg egyedi berendezés és korszak elevenedik meg a tárlatlátogatók szakszerű körbevezetése során.

A kiállítás létrehozói büszkék arra, hogy a gyűjtemény múzeumpedagógiai és oktatási értékével nemcsak az iskola diákjainak, hanem a közösségnek is szolgálatára áll. A tárlatban szereplő eszközök interaktív módon bekapcsolhatók a gyakorlati tanórákba, legyen szó labortevékenységről, alternatív energia-előállításról, vagy épp amatőr rádiósszakkörről. Utóbbira szerdánként 17 órától várják az érdeklődő fiatalokat. A múzeum továbbá régi technikai könyveket is szívesen fogad tárlatának bővítésére.

A kismúzeum alapítói, Puskás Attila biológus, szakíró és Csáky Ernő, mérnök, hivatásos távközlési műszaki tiszt, valamint a néhai Kis Albert, a rádiógyűjtemény társtulajdonosa és Tănase Constantin, kivitelező beteljestik ígéretűket, miszerint izgalmas történelmi, funkciójában ma is aktuális távközlési tudástár nyílik meg a közönség előtt. Akik kíváncsiak a távkommunikáció enciklopédikus – a postagalambtól a mobiltelefonig, több száz évet felölelő – gyűjteményére, hétköznap 10 és 13, illetve 16 és 18 óra között látogathatják meg a Puskás Tivadar Hírközlési Kismúzeumot, Sepsiszentgyörgyön a Horgász utca 41. szám alatt az iskola főépületének I. emeletén a 34-es és 35-ös termekben. A látogatáshoz időpont egyeztetése szükséges, amelyet előzetesen a 0267-313771-es titkársági telefonszámon, vagy a 0741-582489-es mobilszámon tehetnek meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »