Hírhedt drogbáró kerülhet amerikai kézre

Kiadhatják Joaquín „Köpcös” Guzmán mexikói drogbárót az Egyesült Államoknak – hozta nyilvánosságra Mexikó szövetségi bírósága egy bíró erre vonatkozó döntését hétfőn.

A bírói határozat értelmében kiadhatják a Köpcös becenevű drogbárót az Egyesült Államoknak, ahol egyebek közt kábítószer-kereskedelem vádjával állítanák bíróság elé.

A drogbárót szombaton szállították át az ország legszigorúbban őrzött börtönének tartott Altiplanóból a texasi határhoz közel fekvő Ciudad Juárez város melletti, sajtóforrások szerint Mexikó „legkeményebb” büntetés-végrehajtó intézményébe. A Köpcös már kétszer megszökött Altiplanóból, legutóbb tavaly júliusban egy másfél kilométeres alagúton keresztül.

Az átszállítás okáról korábban csak feltételezések voltak, azonban a bírói döntéssel úgy tűnik, a kiadatás folyamatának részét jelenti.

Két évig is tarthat

A jogászok mindenesetre úgy látják, hogy hosszú folyamatról van szó, vagyis akár két évbe is telhet, mire Guzmán az amerikai hatóságok kezére kerül. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó egyik mexikói külügyi forrás hétfőn azt mondta, hogy a bírói döntés ellenére hetekig nem fog semmi történni.

Az amerikai hatóságok határozottan cáfolják, hogy az áthelyezésnek köze lenne bármiféle kiadatási procedúrához.

Egy mexikói szövetségi bíró januárban adott utasítást arra, hogy megkezdődjön a kiadatási eljárás a Sinaloa drogkartell vezetőjének ügyében. A Köpcös március elejéig „minden porcikájával” ellenezte, hogy kiadják őt Washingtonnak, ahol súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel. Több száz évnyi büntetésre számíthat, ha ezeket a vádakat rábizonyítják. Jogászai ezért az ő utasítására mindeddig az összes kezükben lévő eszközzel igyekeztek lassítani a folyamatot.

A Köpcös már menne

Később azonban a Köpcös megváltoztatta véleményét, és jelenleg azt akarja elérni, hogy minél előbb kiadják az Egyesült Államoknak. Hírforrások szerint ugyanis az a terve, hogy ügyvédjei révén az amerikai hatóságokkal valamiféle alkut köt enyhébb büntetés érdekében.

Guzmánt januárban fogták el kommandósok Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »