Hírességek is rajthoz álltak az Európa-napi futáson

SportMagyarország

Több ezer amatőr és profi sportoló között Kovács Áron, Weisz Fanni, Pintér Adrienn – Ada, Gyarmati Panka, McMenemy Márk, Szilágyi Csenge és Józan László is startvonalhoz állt vasárnap a Margitszigeten, ahol az európai egység ünnepét, az Európa-napot immár harmadik éve városnéző futással nyitották meg. A hírességek elsők között kezdték meg a Magyarország uniós csatlakozásának 12. évfordulóját szimbolizáló 12 kilométeres távot, amelynek útvonala a főváros 12 uniós forrásból megújult létesítményét is érintette.

Immár harmadik éve városnéző futással nyitották meg az Európa-napi fesztivált a Margitszigeten. A „12 év – 12 km” elnevezésű rendezvényen több ezer futó állt rajtvonalhoz, köztük Kovács Áron műsorvezető, aki versenyeken kívül is gyakran húz futócipőt.

„Tavaly ősszel szereztem egy sérülést, úgyhogy most óvatosan indultam neki, de remek volt a hangulat, végig tudtam futni a teljes távot.” – mondta el Kovács Áron, aki az Európa-napi fesztivált egy házassági évfordulóhoz hasonlította. „Szerintem ez arról szól, hogy nem vagyunk egyedül a világban, hogy szükségünk van csapatra. Az, hogy összejövünk ezt megünnepelni, olyan, mint egy házassági évforduló: arra gondolunk, ami szép benne, és amit együtt értünk el.” – fogalmazott a rádiós műsorvezető.

A Vígszínház színésze Józan László rendszeresen sportol. „Jelenleg az Össztánc című táncelőadás miatt muszáj fittnek lennem, így a sport a mindennapjaim szerves részévé vált. Heti 3-4 alkalommal edzek, futok, maratonokra is járok. „Futás közben kikapcsolok, jönnek a pozitív gondolatok. A mai napon fantasztikus volt a hangulat s a futók lelkesedése vitt előre.” – mondta el a színész.

Weisz Fanni siket műsorvezető nagyon örült, hogy sokan kilátogattak a Margitszigetre. „Szeretek új emberekkel találkozni, a többi ismert emberrel is igazi csapat kovácsolódott belőlünk a futásra. „Pozitívan értékelem, hogy az emberek elfogadják egymást, és a fogyatékkal élőket is úgy kezelik, mint bárki mást. Nagyon sok jó energia ért ma, az első uniós programomon.” – nyilatkozta a műsorvezető.

Ada, a fitnesztrénerként is dolgozó műsorvezető két kísérővel érkezett: „Elhoztam magammal az ikerfiaimat, akik nagyon élvezték az Európa-napot. Amíg én Weisz Fannival futottam, ők barkácsoltak és kézműveskedtek. Csodás délelőttünk volt.”

A sportolók közül Gyarmati Panka, világkupa-győztes snowboardozó így foglalta össze élményeit: „Ez volt életem első 12 kilométere, nagyon élveztem, ráadásul az unokatestvéremmel együtt futottuk végig. Teljesen más hangulata van egy ilyen városnéző futásnak, mint bármilyen más sportversenynek. Gyönyörű volt átfutni a Margit-hídon és csodálni a várost. Mivel 7 évig Ausztriában éltem, így az Unió szellemisége már régóta ismerős számomra, jövőre is biztosan rajthoz állok.”

Vajda Attila olimpiai bajnok kenus a felkészülési időszak miatt a szurkolók táborát erősítve drukkolt társainak. Az ünnepséggel kapcsolatban úgy vélekedett, a valahova tartozás mindig is egy fontos szimbóluma volt uniós tagságunknak. „Az, hogy már 12 éve az Európai Unióhoz tartozunk új kapukat nyitott meg előttünk. Szabadon utazhatunk, rengeteg új barátot szerezhetünk, eddig ismeretlen kultúrákat fedezhetünk fel, határok nélkül. Ezek olyan értékek, melyeket igazán érdemes megünnepelni.” – mondta Vajda Attila.

A Margitszigeti Atlétikai Centrumban a futás után további családi programok és ingyenes koncertek is várták az érdeklődőket, egészen este kilenc óráig. A Mary Popkids, az Ivan & The Parazol és Kovácsovics Fruzsina fellépését követően, a napot Rúzsa Magdi élő koncertje zárta. A rendezvény résztvevői megismerkedhettek az európai uniós intézményekkel, valamint uniós képzési és munkavállalási lehetőségekkel kapcsolatban is tájékozódhattak.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezte, együttműködésben a Miniszterelnökséggel, illetve a Fővárosi Önkormányzattal.

Sticz Regina

View the full image Hírességek is rajthoz álltak az Európa-napi futáson View the full image Hírességek is rajthoz álltak az Európa-napi futáson View the full image Hírességek is rajthoz álltak az Európa-napi futáson View the full image Hírességek is rajthoz álltak az Európa-napi futáson View the full image Hírességek is rajthoz álltak az Európa-napi futáson View the full image Hírességek is rajthoz álltak az Európa-napi futáson View the full image Hírességek is rajthoz álltak az Európa-napi futáson Forrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »