HÍREK 96.

HÍREK 96.

„A spanyol alkotmánybíróság szerint nem lehet független Katalónia, de a katalán kormányt ez nem érdekli.

Szokatlanul gyorsan, mindössze egy hónap alatt döntést hozott a spanyol alkotmánybíróság: úgy döntöttek, hogy érvénytelen a katalán törvényhozásban meghozott döntés, miszerint másfél éven belül független köztársaságot hoznának létre.

A panaszt, amiről a spanyol alkotmánybíróság döntött, maga a spanyol miniszterelnök, a konzervatív Mariano Rajoy nyújtotta be. A döntésnek politikai jelentősége is van, hiszen hamarosan parlamenti választásokat tartanak az országban.

Októberben egyébként úgy döntött a spanyol parlament, hogy az alkotmánybíróság megbünthetet, vagy akár fel is oszlathat olyan önkormányzatokat vagy tartományi gyűléseket, amelyek nem hajtják végre a döntéseit.

A katalán tartományi kormányt – ami mögött egy fura, függetlenségpárti, de nacionalista-szélsőbalos koalíció áll – viszont ez egyáltalán nem érdekli, jelezte máris a szóvivő. Ez azt jelenti, hogy a múlt havi döntés értelmében továbbra is kitartanak a függetlenné váláshoz vezető folyamat mellett.” (444.hu)

 

Értem én, már hogyne érteném. Csak felmerül itt néhány rettenetes fejű, ocsmány és vigyorgó kérdés, ennek a katalán függetlenségnek kapcsán.

Hírdetés

Mert ha semmilyen jogi lehetőség nincs arra, hogy a katalánok függetlenek legyenek, akkor valaki legyen olyan jó, és magyarázza el végre, ugyan vajon milyen jogi lehetősége volt Koszovónak a függetlenségre, miközben Szerbia ez ellen a lehető leghatározottabban tiltakozott? Hm? Nincs válasz? Vagy jól hallom? Az a válasz, hogy „de hát arról egy népszavazás döntött, amely népszavazás jogos volt a fényességes Nyugat és a még fényességesebb Amerika efendi szerint”?

Remek!

Akkor viszont nem tudom nem megkérdezni, vajon a krími népszavazás miért nem volt törvényes és érvényes, és annak eredménye miért is elfogadhatatlan?

Talán azért, mert a fényességes Nyugat és Amerika efendi politikai érdekei és szándékai mást sugallnak a Krímben, mint sugalltak Koszovóban, és természetesen a katalánok esetében is mást fognak sugallni?

De ha ez így van (így van!), akkor miért nem fogjátok meg egymás kezét, kedves fényességes Nyugat, és még annál is sokkal fényességesebb Amerika efendi, és miért nem masíroztok el együtt a büdös picsába?

Mert lássuk be, mégis csak ez a kérdések kérdése.

Különösen az európai migráns-politika, és az amerikai „jó tanácsok” tükrében.


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »