HÍREK 46.

HÍREK 46.

Így csicskáztatná Amerika az Orbán-kormányt – 27 pontos, exkluzív non-paper a Mandineren

„Nem mondjuk meg, milyennek kellene lenni a törvényeknek” – állította André Goodfriend, az Egyesült Államok volt budapesti ügyvivője. A Mandiner birtokába jutott, a nyilvánosság számára eddig ismeretlen, 2014. októberi non-paper viszont rávilágít: nagyon is konkrét törvénymódosításokat követelt az amerikai fél a magyar kormánytól (például a reklámadó eltörlését). A nem a nyilvánosságnak szánt, parancsoló hangnemű iratban egyetlen szó sem esik Vida Ildikóról és a NAV-ról, noha a dokumentum már a kitiltási botrány kirobbanását követően született.

(…)

Itt van tehát a dokumentum tartalma saját fordításunkban, (…):

Civil társadalom:

– Hagyják abba a független civil társadalom zaklatását és megfélemlítését, beleértve a vizsgálatok, ellenőrzések és razziák beszüntetését az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Támogatási Alap, valamint a Svájci Alap támogatásaiból részesülő szervezetek ellen, a dokumentumok és IT-eszközök (és egyéb lefoglalt tulajdon) visszaszolgáltatását az ellenőrzött szervezeteknek, valamint a felfüggesztett adószámok azonnali visszaállítását!

– Tegyék közzé az interneten az összes információt a civil szervezetek KEHI-ellenőrzéseiről és a hatósági vizsgálatokról annak érdekében, hogy azok hozzáférhetővé váljanak a nyilvánosság számára!

– Nyilvánosan támogassák a civil társadalom, az emberi jogok, a fékek és ellensúlyok és a korlátozásmentes politikai ellenzék fontosságának gondolatát!

– Tegyék lehetővé, hogy a civil társadalom szabadon és függetlenül működhessen!

– Ösztönözzék az egyéni és vállalati adományok rendszerét a civil szervezetek számára!

– Vegyék igénybe a civil társadalom és az üzleti szféra véleményét a közpolitika kialakításában és végrehajtásában, különösen ami az emberi jogok, az egyenlőség és a kormány átláthatóságának ügyét illeti!

– Biztosítsák, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap elfogulatlanul és átláthatóan működjön, pártatlan testülettel és egyértelmű iránymutatásokkal a támogatásokra és értékelésekre vonatkozólag!

Társadalmi nyitottság – adjanak közpolitikai szerepet az ellenzéknek és más nem fideszes szereplőknek (erősítve a fékek és ellensúlyok rendszerét):

– Állítsanak fel független, a téma szakértőiből, nem pedig politikai kinevezettekből álló felügyelő testületeket, teret engedve az ellenzék jelölési jogának is!

– Az Alkotmánybíróság kinevezési gyakorlatát vissza kell állítani a 2010 előttire, ad hoc bizottsággal, amely a pártok kétharmadának egyetértésével választ!

– Világosan meghatározott és átlátható eljárások legyenek a közérdekkel összefüggő kérdésekben, értelmes konzultációval és az összes érintett szakértő, valamint érdekelt bevonásával!

– Jogalkotási folyamat: építsenek be meghallgatásokat, vitákat, értelmes konzultációt az adott téma szakértőivel, valamint a civil társadalom képviselőivel, és adjanak lehetőséget a módosításokra!

– Fogadjanak el törvényt, amely biztosítja, hogy a hosszú távú gazdasági kötelezettségvállalások és egyéb közügyek kapcsán hozott döntések átláthatóan, érdemi civil hozzászólásokat figyelembe véve születnek, reális lehetőséget és elegendő időt adnak a nyílt vitának és a visszajelzésnek!

Média:

– Vonják vissza a reklámadót, amely diszkriminatív és piactorzító!

– Az állami hirdetési költségvetését egyenletesen osszák fel a nagy médiumok között ahelyett, hogy a kormánypárthoz közel állóknak juttatnák!

Hírdetés

– Minden pártnak legyen képviselete a Médiatanácsban, rövidítsék le a mandátumokat!

– Töröljék el a rágalmazás, becsületsértés büntetőjogi szankcióit, ez legyen polgári ügy!

– Töröljék el a Médiatanács azon jogát, hogy bírságokat és büntetéseket vethet ki kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt, ez ugyanis túlzott tartalmi ellenőrzést ad a Médiatanácsnak!

– Távolítsuk el a szabályozást, amely lehetővé teszik az állami műsorszolgáltató számára a kampányfilmek vetítését, de kötelezi a kereskedelmi médiát, hogy ingyen tegye közzé a hirdetéseket!

– Ösztönözzék a sokszínűséget tulajdonosi szempontból és a bemutatott nézetek szempontjából is!

– Alakítsák át a közmédia menedzsmentjét és finanszírozását és mentesítsék a közmédiát a tartalomra vonatkozó politikai nyomás alól, ezáltal is elősegítve a függetlenséget!

– Biztosítsák a Médiatanács politikai függetlenségét!

Választások:

– Hajtsák végre az EBESZ / Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának összes választási ajánlását, többek között: módosítsák a választási törvényt úgy, hogy a választási bizottságokat széleskörű politikai konszenzus övezze!

– Legyenek biztosítékai az állam és a párt egyértelmű szétválasztásának! „Kampányfinanszírozás”.

Bíróságok és közigazgatási szabályok:

– Érvénytelenítsék a törvényt, amely szerint a köztisztviselőknek indoklás nélkül fel lehet mondani!

– Szigorúan érvényesítsék a bírókra gyakorolt politikai nyomás és befolyásolás tilalmát!

Alkotmány:

– Állítsák vissza az Alkotmánybíróság jogát, hogy dönthessen az Alaptörvény módosításainak alkotmányosságáról!

– Állítsák vissza az Alkotmánybíróság jogát, hogy használhassa az 1990-től 2011-ig hozott döntéseit, mint precedensjogot!

– A megfelelő ügyeket vegyék ki a sarkalatos törvényekből és helyezzék át törvényi szintre!” (Mandiner)

 Mostantól legalább tudjuk, mit is jelent egészen pontosan az amerikaiak barátsága, a „közös értékekről” való beszélgetés, s mit jelent, ha az amerikaiak nem mondják meg, mi történjen egy országban és milyenek legyenek a törvények.

Járulékosan azt is tudjuk mostantól, micsoda hazug gazember Goodfriend, bár ezt eddig is tudtuk.

És akkor –csak a viszonosság jegyében, ami a közös értékekről társalgó barátoknál oly’ természetes, mint a levegővétel- most álljon itt néhány magyar ajánlás. Szigorúan a közös értékekről…

Azonnal szüntessék meg azt az elképesztő, középkori joggyakorlatot, amely lehetővé teszi az Egyesült Államokban a kínvallatást!

Azonnal szüntessék meg azt a joggyakorlatot, amely szerint tárgyalás és ítélet nélkül, korlátlan ideig fogva tarthatnak bárkit!

Azonnal szüntessék meg azt az elképesztő és elfogadhatatlan gyakorlatot, mely szerint az Egyesült Államok elnöke bírósági ítélet és minden egyéb vizsgálat nélkül likvidáltathat bárkit a világon!

Azonnal szüntessék meg azt a gyakorlatot, amely szerint, ha egy amerikai katona bűncselekményt követ el valahol külföldön, akkor az adott országnak nincs joghatósága felette!

Haladéktalanul hagyjanak fel azzal, hogy demokráciát próbálnak meg exportálni a világ bármely pontjára!

Fejezzék be azt a gyakorlatot, hogy kedvük szerint bélyegeznek bárkit diktátornak, azt is, akit korábban teljes mellszélességgel támogattak (lásd pl. Huszein)!

Azonnal szüntessék meg azt a modern piacgazdasággal összeegyeztethetetlen gyakorlatot, miszerint a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve korlátlanul nyomtathat bankjegyet, és finanszírozhatja az államot!

S ha mindezzel végeztek, haladéktalanul hagyják abba azt a vérlázító, arcpirító, gusztustalan bunkóságot, hogy felszólító módban utasítanak bármire is egy független, szuverén országot!  

Takarodjatok a helyetekre! 


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »