HÍREK 30.

HÍREK 30.

„Háborús bűncselekmény lehet a kunduzi kórház lebombázása

“Megbocsáthatatlan” és talán még bűncselekmény is volt a kunduzi kórház elleni amerikai légicsapás, jelentette ki Zeid Raád al-Huszein herceg, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. A kórházat ért légicsapásban 19-en vesztették életüket, köztük az Orvosok Határok Nélkül (MSF) 12 munkatársa is. A 37 sérült között is 19 MSF-alkalmazott van, a maradék 18 sérült vagy ápolt, vagy ápoló.

Al-Huszein herceg szerint “amennyiben a bíróság megállapítja, hogy szándékos volt, a kórház elleni légicsapás háborús bűncselekménynek minősülhet”. Az MSF elnöke, Meinie Nicolai szerint a támadás “visszataszító és súlyos megsértése az emberiességi jognak”. Az eset nyilvános kivizsgálását követelte, szerinte “a szörnyű veszteséget nem lehet egyszerűen járulékos kárként leírni”.

Az MSF munkatársai állítják, hogy kétségbeesetten hívogatták a NATO-t és a Pentagont, miközben majd egy órán át hullottak a bombák a kórházukra a városban, amit a héten foglaltak el a tálibok.

Az Egyesült Államok hadügyminisztere, Ash Carter “tragikusnak” nevezte a történteket. Annyit elismert, hogy a közelben amerikai csapatok is tevékenykedtek.”Miközben próbáljuk kideríteni, hogy pontosan mi is történt, szeretném részvétemet nyilvánítani minden érintettnek” – mondta.

A hivatalos amerikai álláspont szerint az amerikaiak vezette koalíció a Kunduzban harcoló kormányerők támogatására indított légicsapást, “a csapatokat fenyegető személyek” ellen. “Ez a csapás okozhatott járulékos károkat a kórházban, de az esetet még vizsgáljuk” – írta a szövetséges parancsnokság. Az afgán elnöki hivatal közleménye szerint az amerikai vezetésű csapatok afganisztáni parancsnoka, John Campbell bocsánatot kért a történtekért.” (Via al-Jazeera, 444.hu) 

Emlékeznek még, amikor a magyar légierő két Gripen vadászgépe egymás után meghibásodott? Az egyik májusban, Csehországban túlfutott a leszállópályán, a másik egy hónappal később a levegőben meghibásodott. A pilóták mindkét esetben katapultáltak.

Hírdetés

Emlékeznek mi volt akkor?

A hazai sajtó tornából felmentett, nyáladzó kis pöcsei egymás után csaptak fel katonai és repülési szakértőnek, és boldogan tették fel a kérdést: Úristen, milyen állapotban van a magyar légierő?

Valaki most is megkérdezhetné ugyanezt: Úristen, milyen állapotban van az Egyesült Államok légiereje, és úgy egyáltalán a hadvezetése, ha képesek egy betegekkel és egy nemzetközi orvos brigáddal teli kórházat lebombázni?

Mit is olvashatunk a hírben? „Az MSF munkatársai állítják, hogy kétségbeesetten hívogatták a NATO-t és a Pentagont, miközben majd egy órán át hullottak a bombák a kórházukra a városban, amit a héten foglaltak el a tálibok.”

Így. És akkor most hunyják be a szemüket, vegyenek egy mély lélegzetet, és próbálják meg elképzelni, mi lenne most, ha történetesen orosz vadászgépek bombáztak volna egy órán keresztül egy kórházat, és meghalt volna 12 orvos, stb.,stb.

El tudják képzelni?

Segítek: akkor bizony már összeült volna az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az amerikai elnök kissé oldalra fordított fejjel beszélne a Fehér Ház kertjében „láthatóan feldúlt állapotban”, és azt mondaná, hogy ez tűrhetetlen, továbbá további és még újabb szankciókat követelne Oroszország ellen; ehhez gyorsan csatlakozna aztán mindenki, és mindenki kissé oldalra fordított fejjel beszélne a saját kis szemétdombján. A sajtó pedig, ó, a sajtó, az bizony fuldokolna a felháborodástól, Putyin rohadt diktatúrájáról értekezne, és minden ilyesmi, amiben ezek jók.

Most nem lesz semmi ilyesmi. Még csak hasonló sem.

Az ügy nagyjából egy hét alatt el lesz felejtve.

S persze, ha csak legyintünk erre az egészre, mondván, úgysincs mit tenni, akkor minden így is marad, és akkor az Egyesült Államok, ez a lator állam tényleg mindig azt fog csinálni, amit csak akar.

Ezen kívül tudják min gondolkodjanak még el? Azon, hogy kinek jött kapóra és kinek az érdekeit szolgálta a maláj gép lelövése Ukrajna felett. Vagy kinek jött annak idején nagyon is jól a Kaczynskiéket szállító gép lezuhanása Oroszország felett.

Segítek egy kicsit: az oroszoknak mindkét eset annyira hiányzott, mint üveges tótnak a hanyatt esés… 


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »