HÍREK 116.

HÍREK 116.

„A terrorista Istent rakta címlapjára a mészárlás évfordulóján a Charlie Hebdo

A vállára vetett Kalasnyikovval rohanó, véreskezű Istent rakta a szerkesztőségben elkövetett mészárlás évfordulóján megjelenő száma címlapjára a Charlie Hebdo főszerkesztője, a Riss néven publikáló Laurent Sourisseau. Vezércikket is írt, amiben egyrészt elítéli „a Korán által brutalizált fanatikusokat”, másrészt minden más vallás képviselőit is, akik szerinte a lap haláláért szurkoltak, amiért a Charlie Hebdo „ki meri röhögni a hívőket”.

Sourisseau maga épphogy csak megúszta a tavalyi mészárlást, súlyosan megsebesült.

A lap amúgy a támadás előtt egy hónappal válságos helyzetben volt. A páldányszáma harmincezer alá zuhant, és már a megszűnés fenyegette. A támadás utáni első lapszámból 7,5 millió példány fogyott, és kétszázezer új előfizetője lett a lapnak.

Ennek ellenére a szerkesztőség magára hagyottnak érzi magát. „Szörnyen egyedül érezzük magunkat. Azt reméltük, hogy mások is képesek lesznek a szatírára. De senki se csatlakozik a harcunkhoz, mert túl veszélyes. Bele lehet halni” – mondta erről a lap pénzügyi igazgatója, Eric Portheault, aki az asztala alá bújva vészelte át a tavaly januári támadást.” (Via The Guardian, 444.hu)

Hírdetés

 

Igen, azt hiszem, nagyjából még ez hiányzott. Mármint, hogy nevezett „lap” Istent ábrázolja terroristaként.

Mert ez nyilván ízléses, nyilván szerencsés, nyilván helye van a szólásszabadság hatalmassá és elviselhetetlenné vált pöcegödrében, és nyilván nem sérti a vallásos embereket.

De semmi baj. Egyszer Sourisseau útja is véget fog érni. És halálos ágyán is Istent fogja káromolni, de már nagyon be lesz szarva. Aztán pedig eljön végre, aminek el kell jönnie. Mint mindannyiunknak. Mi viszont tudunk valamit, amit Hamvas Bélától tanultunk:

„Az ember szükségszerűségek között él. De a fizikai szükségszerűségeknél sokkalta nagyobbak, mélyebbek, átléphetetlenebbek, kényszerítőbbek a fizikán túl levő szükségszerűségek. Az ember meg tud mozgatni hegyeket és ki tud merni tengereket, el tud tűntetni erdőket, tud repülni, meg tudja változtatni a földet, mindez időn, erőn, eszközökön, akaraton múlik. De az ember nem tud átlépni a metafizikán. Nem tud megszabadulni démonaitól. Az ember le tudja győzni a fizikát. A metafizikát soha. Az igazi nagy, embert kormányzó tények nem az anyagban vannak. Az anyag az embert sohasem kormányozta” (…).

Igen. Kivéve Sourisseau urat. Őt az anyag kormányozza. Meg a saját patkánylelke.


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »