Hiperaktivitást okozhat a szúnyogirtó

A szúnyogirtáshoz most használt vegyszer veszélyei miatt az LMP változtatást követel.

Új tudományos eredmények szerint a szúnyoggyérítésben itthon is használt vegyszer eddig nem sejtett kockázatokat jelent. Az LMP évek óta követeli a kormánytól, hogy a központosított szúnyoggyérítés során adjon nagyobb teret a kisebb kockázatú biológiai módszereknek, és ennek érdekében törvénymódosítást kezdeményez.

Eddig is tudtuk, hogy a deltametrin, a kémiai gyérítéshez használt hatóanyag veszélyes a növények beporzásában kulcsszerepet játszó méhekre, valamint a védett rovarokra és a vízben élő szervezetekre is. Újabb tudományos eredmények azonban egyértelmű összefüggést találtak a kis mennyiségben a szervezetbe jutó deltametrin és az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) kialakulása között is, amely Magyarországon is gyermekek, szülők és pedagógusok tízezreinek életét nehezíti meg – áll a közleményben.

Az LMP ennek figyelembevételével nyújt be most egy kevésbé kockázatos módszereknek teret adó törvényjavaslatot, amely szúnyoggyérítési tervhez, az egészségügyi és a környezeti hatóság eseti engedélyéhez, a biológiai módszerek alkalmazhatóságának kötelező mérlegeléséhez és a lakosság előzetes, széles körű tájékoztatásához kötné a szervezett gyérítést. A káros hatásokat más országokban bevált módszerekkel mérsékelni lehet, a szúnyogirtás pedig semmiképpen sem okozhat nagyobb bajt, mint amennyit maguk a szúnyogok jelentenek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »