Hillary Clinton mindent elfelejtett, amikor az FBI faggatta

Számos dologra nem emlékezett Clinton a saját levelezéséből – derült ki az FBI által nyilvánosságra hozott, email-botrány ügyben történt kihallgatás dokumentációjából. Amikor a bizalmas információk kezelésére kérdeztek rá a nyomozók, a volt külügyminiszter találgatni kezdett: úgy gondolta, a C (Classified) megjelölés csak az ábécé sorrend miatt van. A mandiner.hu összefoglalója:

 

A feljegyzések akkor készültek, amikor július elején az FBI washingtoni központjában több órán keresztül meghallgatták Hillary Clintont a külügyminisztersége idején folytatott elektronikus levelezése ügyében. Az FBI több mint egy esztendeig tartó nyomozást folytatott, mert Clinton a külügyminisztériumban nemcsak a minisztérium hivatalos, tehát biztonságos számítógépes rendszerét használta hivatalos levelezésre, hanem a saját magánszerverét is. Így a gyanú szerint akár bizalmas, sőt, titkosított információk is kikerülhettek.  

 

 

Tapasztalt külügyi szakemberekre hivatkozott Clinton

 

A feljegyzésekből kiderült, hogy a meghallgatáson a volt külügyminiszter, a demokraták jelenlegi elnökjelöltje azt állította az FBI munkatársainak, hogy sok részletre egyszerűen nem emlékszik, de a titkosított tartalmú elektronikus levelezés bonyolításában a külügyminisztérium – egyébként meg nem nevezett – tisztségviselőinek tanácsaira támaszkodott. Azzal érvelt, hogy leveleinek címzettjei

 

„tapasztalt külügyi szakemberek voltak, s így nem volt ok kételkedni az ítélőképességükben s abban, hogy tudják, hogyan kell a bizalmas információkat kezelni”.

 

Az FBI feljegyzései szerint Hillary Clinton sok mindenre azt válaszolta, hogy nem emlékszik. Nem emlékezett például arra, hogy hivatalba lépésekor kapott-e eligazítást vagy valamiféle kiképzést a bizalmas információk és levelek kezelését illetően, nem emlékezett arra sem, hogy milyen gyakran használta magánszerverét hivatalos levelezésre. Amikor pedig az FBI nyomozói megkérdezték tőle, hogy vajon mit jelent a„C” jelzés a levelek mellett (Classified, azaz magyarul bizalmas), vagyis jelenti-e ez a titkosítás mértékét, akkor Clinton erre is azt válaszolta, hogy nem tudja, és találgatásokba bocsátkozott. „Talán ábécé sorrendben így jelölték meg a leveleket” – mondta. Majd hozzátette: ő maga sosem fordított figyelmet arra, hogy egy-egy információ milyen mértékben számít bizalmasnak.

 

Trump szerint Clinton kockára tette az Egyesült Államok biztonságát

 

A Politico talált még egyéb gyöngyszemeket is a jegyzőkönyvből. Például egy alkalommal levélváltás közben saját államtitkára Colin Powell figyelmeztette a jelenlegi demokrata elnökjelöltet, hogy óvatosan kezelje a leveleket, Clinton azonban úgy nyilatkozott: ezt a figyelmeztetést ő nem vette figyelembe.

 

A dokumentumok nyilvánosságra hozatala után Donald Trump republikánus elnökjelölt kommunikációs tanácsadója, Jason Miller a többi között azt nyilatkozta, hogy a dokumentumok újabb bizonyságát jelentik Hillary Clinton „rossz ítélőképességének” és„becstelenségének”, s levelezésével Clinton kockára tette az Egyesült Államok biztonságát és diplomáciai erőfeszítéseit.

 

forrás: mandiner.hu, MTI
kép: dailysignal.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »