Hillary Clinton bizalmas információkat adhatott át

Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje külügyminiszterként bizalmas információkat adhatott tovább a vejének, aki üzletemberként igyekezett hasznosítani a görögök európai uniós pénzügyi mentőcsomagjára vonatkozó bennfentes adatokat. Ez derül ki Hillary Clinton most nyilvánosságra került újabb elektronikus levelezéséből.

A Clinton házaspár veje, Marc Mezvinsky azonban a vélelmezett „anyósi segítség” ellenére is megbukott az üzlettel.

2012-ben Marc Mezvinsky – Chelsea Clinton férje – 325 millió dollár értékben offshore tőkealapokat hozott létre Eaglevale Partners néven, a Goldman Sachs beruházási bank segítségével. (A Goldman Sachsnak volt korábban az elnök-vezérigazgatója Hank Paulson, aki később Bush elnök pénzügyminisztere lett, s nemrégiben állítólagos republikánus létére Hillary Clinton elnökjelöltsége mellett tette le a voksát.) Mezvinsky, valószínűleg a Hillary Clintontól érkező információknak köszönhetően is, dollármilliókat tett arra, hogy az Európai Unió pénzügyi csomagjával megmentett görög bankrendszer „felpumpálja” a darvadozó görög kötvények értékét is. Nem így lett, és Mezvinsky elbukta a pénzeket: egyik alapja, amely kizárólag a görög adósságra épített, csaknem mindent elveszített.

Hillary Clinton 2013-ban megvált a külügyminisztériumtól, hogy előkészítse elnökjelöltségi kampányát. A most nyilvánosságra került elektronikus leveleiből azonban kiderül, hogy még 2012-ben ő és a Clinton Alapítvány tanácsadója – Clintonék bizalmasa –, Sidney Blumenthal titkosított információkat osztott meg arról, hogy mit gondol a német vezetés a görög mentőcsomag kilátásairól. Hillary Clinton bizalmas külügyi információkat osztott meg erről a férjével, Bill Clintonnal is, éppen egy időben azzal, amikor a vejük létrehozta a görög kötvényekre „játszó” offshre tőkealapot. Nyilvánosságra került az az e-mail is, amelyben Gary Gensler, a nyílt és átlátható piacokért felelős Commodity Futures Trading Bizottság (CFTC) vezetője arról értesíti Hillary Clintont, hogy az Európai Központi Bank mentőcsomagja nyomán „megváltozik a piaci hangulat” a görög kötvényeket illetően.

Az Eaglevale nem kívánta kommmentálni a történetet, Hillary Clinton kampánystábja pedig nem válaszolt a sajtó megkeresésére. Az Eaglevale-ről egyébként tudni lehet, hogy a politikailag változékony helyzetekből próbál profitálni. A Goldman Sachsról pedig bizonyítottan kiderült, hogy manipulálta a görög adósság értékét – Görögország hátrányára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »