Hillary Clinton az elnökjelölt – Nem minden demokrata örül

Hillary Clinton az elnökjelölt – Nem minden demokrata örül

Hivatalos, hogy a 68 éves Hillary Clinton egykori first lady, New York-i szenátor és külügyminiszter a demokrata párt jelöltje a november 8-án tartandó amerikai elnökválasztáson.

hc1112_b

A helyi idő szerint kedden tartott szavazáson Hillary Clinton megszerezte a demokrata pártküldöttek voksainak többségét. Amikor kiderült, hogy Clinton megkapta a kellő számú szavazatot, Bernie Sanders vermonti szenátor, aki Clinton ellenlábasa volt az előválasztási kampányban, arra szólította fel a konvenciót, hogy függessze fel a szavazási szabályokat, és a konvenció válassza meg Clintont közfelkiáltással elnökjelöltnek, aminek a delegátusok eleget is tettek. Hillary Rodham Clinton az első nő az Amerikai Egyesült Államok történetében, akinek sikerült megszereznie az egyik nagy párt elnökjelöltségét.

Cinton elnökjelöltségének bejelentése után ellepték Philadelphia belvárosát a Clinton-ellenes tüntetők, akik dühükben elhagyták a konvenció színhelyét, és a philadelphiai városháza előtt protestálva azt skandálták: „Bernie vagy bukás”. Bernie Sandersnek minden erőfeszítése ellenére sem sikerült meggyőznie valamennyi támogatóját és hívét. Már Hillary Clinton elnökjelöltté választása előtt több százan a város szívében lévő városházánál tüntettek, amelynek környékét a rendőrök le is zárták.

Sanders szenátor támogatóinak egy csoportja közölte: úgy érzik, hogy „kizárták őket a pártjukból, egyáltalán nem vették figyelembe az ő véleményüket”. Az elégedetlenek „Bernie vagy bukás” feliratú táblákat lengettek, némelyikükön Robin Hood-sapka díszlett, azt skandálták, hogy „nem ez a demokrácia” és hogy „mi vagyunk a 99 százalék!”. Mások pedig énekelni kezdték Woody Guthrie „Ez az ország a te országod” című híres dalát. A sajtósátornál, ahol a kamerák is állnak, azt akarták elérni, hogy mondandójukat rögzítsék a külföldi újságírók. „Az egész világ minket néz” – biztatták egymást, és azt ismételgették Hillary Clintonról, hogy „hazudott, csalt, ellopta a voksainkat”. Tiltakozásuknak végül is a rendőrök vetettek véget, mert lezárták az ajtókat.

A városban is folytatódott a tüntetés, Sanders híveihez csatlakoztak a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) nevű mozgalom hívei is, hogy változatlanul Bernie Sanders szenátor melletti elkötelezettségüket hangoztassák. Jill Stein, a Zöld Párt vezetője Twitter-bejegyzésben szólított fel kilépésre a Demokrata Pártból: „Mindenkit, akinek van lekiismerete, arra szólítok, hogy hagyja el a neoliberális Demokrata Pártot” – írta bejegyzésében Stein. Közben bent, a teremben már nem volt jele a hétfői megosztottságnak és elégedetlenkedésnek. A jelölés fölötti öröm sem csillapodott. Volt, aki a nők egyenjogúságért folytatott évszázadok óta tartó harc eredményeként is értékelte Clinton elnökjelöltségét, és volt, aki Hillary Clinton „emberi arcát” méltatta.

Obama: Moszkva állhat a WikiLeaks kiszivárogtatásai mögött

Minden lehetséges – ismerte el helyi idő szerint kedden Barack Obama amerikai elnök, hogy nem tartja elképzelhetetlennek, hogy valójában Moszkva áll amögött, hogy a Wikileaks a múlt héten kiszivárogtatott csaknem húszezer e-mailt, amelyek rossz fényt vetnek a Demokrata Pártra. Az elnök erről az NBC televíziónak adott interjúban beszélt. Nem állította egyértelműen, de nem zárta ki, hogy Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök lehet a felelős a Demokrata Párt szervere elleni hackertámadásokért. Ugyanakkor leszögezte, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozása még folyamatban van. Ezzel együtt is, azt hangsúlyozta, hogy „szakértők ezt az oroszoknak tulajdonítják”, ám nem nevezte meg, mely szakértőkre gondol.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »