Hihetetlen jóslatok 2018-ra

A dán Saxo Bank vezető közgazdásza, Steen Jakobsen több mint tíz éve minden év végén felvázolja a következő évben bekövetkező 10 legmeglepőbb gazdasági fordulatot. Jakobsen többek között előrejelezte Donald Trump győzelmét és a Brexitet.

A bank honlapja szerint Jakobsen még 2000-ben csatlakozott hozzájuk, 2009 óta vezető közgazdászként és befektetési igazgatóként is tevékenykedik. Mint írják, eszközallokációs stratégiákat dolgoz ki, valamint elemzéseket készít a fundamentumok, a piaci hangulat és a grafikonok technikai jelei által meghatározott általános makrogazdasági és politikai tájképről.

2018-ra az alábbiakat várja a közgazdász:

  • A Japán Nemzeti Bank kénytelen lesz felhagyni eddigi monetáris politikájával A Bank of Japan monetáris politikája az alacsony globális kamatokon és hozamokon nyugszik. Ez 2018-ban megváltozik. Az infláció és a hozamok gyors ütemben fognak nőni és a jen beesik. Végül a központi bank újabb mennyiségi lazításra kényszerül, de csak azt követően lép, hogy a dollár árfolyama eléri a 150 jenes árfolyamot.
  • A FED elveszíti függetlenségét: Az amerikai pénzügyminisztérium megvonja a FED függetlenségét, ahogy ezt megtette a II. világháború után is, és 2,5 százalékos kamatot köt ki a hosszú lejáratú államkötvényekre annak érdekében, hogy fenn tudják tartani a szövetségi kiadások szintjét és a nominális növekedést, valamint, hogy stabilizálják a kötvénypiacot.
  • Kína előhúzza a Petro-jüant: Kína messze a világ legnagyobb olajimportőre és sok olajtermelő ország már most is boldog, ha jüanban köthet üzleteket. Az USA gyengülő globális ereje és jelenléte pedig lehetővé teszi, hogy a Sanghaji Nemzetközi Energiatőzsde bevezesse a jüanalapú nyersolaj kereskedelmet.
  • Részvénypiaci összeomlást követően volatilis kereskedés válik jellemzővé: Az S&P 500 részvényindex hirtelen 25 százalékkal esni fog, majd ezt követően rendkívül volatilis kereskedés válik jellemzővé.
  • Hírdetés

  • Az USA balra tolódik: A fiatalok óriási befolyást szereznek az amerikai félidős választásokon 2018-ban. Donald Trumpot elutasítják, akárcsak az adóreformot. A demokraták Bernie Sanders-követő új generációja számára az államháztartási deficit már nem jelent problémát. A 30 éves államkötvények kamatlába 5 százalék alá esik.
  • Az „Osztrák-Magyar Monarchia” átveheti a hatalmat az Európai Unióban: Az EU régi és a szkeptikusabb új tagjai közötti megosztottság tovább erősödik 2018-ban. Az EU súlypontja a francia-német tengelyről a visegrádi országok felé tolódik, mindez súlyos következményekkel jár az euróra nézve.
  • Összeomlik a bitcoin: A digitális deviza értéke 2018-ban eléri a 60 000 dollárt, az összesített piaci értéke pedig az 1 trillió dollárt. Oroszország és Kína azonban nem vesz részt a játékban, megtiltják a virtuális devizák minden formáját. Végül 2019-ben a bitcoin piaci ára az előállítási költségnek megfelelő 1000 dollárra csökken.
  • A szubszaharai régió tavaszát követően eljön Dél-Afrika ideje: Zimbabwe, Kongó és a Dél-Afrikai Köztársaság erős embereinek bukását követően a jó kormányzás eredményeként gazdasági virágzás köszönt a régióra, melynek legfőbb nyertese a dél-afrikai valuta lesz. A rand 30 százalékkal fog száguldani jövőre
  • A Tencent túlszárnyalja az Apple-t és a világ legnagyobb cégévé válik: Saját sikeres üzleti modellje mellett Kína fogyasztói társadalommá való átalakulásának is köszönhetően a Tencent részvények további 100 százalékkal emelkednek annak ellenére, hogy már most is óriási a cég tőzsdei kapitalizációja.
  • A nők áttörik az üvegtetőt: A nők eddig alulreprezentáltak voltak a vezérigazgatói folyosókon, de ez 2018-ban gyorsan megváltozik. Egyre több nő lesz vezető a világ legnagyobb vállalatainál, ráadásul ez a változás nem erkölcsi alapon következik be, hanem a gazdasági élet kőkemény törvényei kényszerítik ki.

  • Forrás:vg.hu
    Tovább a cikkre »