Hidegháborút emleget az orosz külügy

Hidegháborút emleget az orosz külügy

Az orosz külügyminisztérium vasárnap bírálta az Egyesült Államok elnökét, amiért „hidegháborús hangnemre” váltott Kuba vonatkozásában.

Donald Trump pénteken egyebek közt szabad és nemzetközileg ellenőrzött választásokra szólította fel Kubát, egyúttal a kubai emberi jogi helyzet javításához kötötte az amerikai-kubai viszony jövőjét. 

Az orosz külügyminisztérium sajnálatosnak minősítette Trump szavait, és megerősítette Moszkva szolidaritását Kubával. A minisztériumi nyilatkozat szerint Washington legutóbbi kijelentései a hidegháború retorikájára emlékeztetnek.

Hírdetés

Oroszország továbbra is szoros kapcsolatokat tart fenn Kubával, és márciusban olyan megállapodást kötött vele, mely szerint kőolajat szállít a szigetországnak, amire egy évtizede nem volt példa.

Trump pénteken bejelentette: kormánya új politikát hirdet, amelyet a kubai emberi jogi helyzet javításához, továbbá a politikai és gazdasági szabadság megteremtésének havannai lépéseihez köti. Közölte, hogy szigorítja a Kubába irányuló turistautak feltételeit, és a Washington nagyon szigorúan őrködik majd afelett, hogy ne áramoljon túl sok dollár a szigetországba. 

Miközben az elnök Floridában beszélt, a Fehér Ház közleményben szögezte le, hogy változatlanul érvényben maradnak a Kuba elleni szankciók, és hogy Washington az ENSZ-nek e szankciók feloldására irányuló minden kezdeményezését megvétózza majd. 

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Trump ugyan választási hadjáratában az amerikai-orosz kapcsolatok javítását ígérte, egyelőre nincs jelentős előrelépés e téren, mi több: a múlt héten az Egyesült Államok szenátusa elsöprő többséggel megszavazta újabb büntetőintézkedések bevezetését Oroszország ellen.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »