Hideg és sötét a Nemzetközi Űrállomás lakómodulja

Kipróbálta hétfőn az első űrhajós a Nemzetközi Űrállomás új, felfújt falú lakómodulját.

Jeffrey Williams amerikai asztronauta a „légpárnás lakosztályt” nem találta túl lakályosnak: hidegnek és sötétnek mondta.

Az angolul Bigelow Expendable Activity Module-nak (Beam) nevezett légfalú lakrészt bő egy hete sikerült felfújni – második próbálkozásra. A henger alakú helyiség négy méter hosszú, átmérője három méter.

A lakómodulba az űrhajósok egy hétig nem léphettek be, míg a zsilipkaput kellően nem szigetelték. A kísérleti szobát a hétfői felderítő belebegés után sem lakják be azonnal, előbb ellenőrző műszereket helyeznek el benne, hogy kiderítsék, az egység megfelelően védi-e lakóit a kozmikus sugárzástól, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyoktól, a mikrometeoritoktól, illetve az ugyancsak veszélyesen röpködő űrszeméttől.

A Beam az első, űrhajósoknak szánt felfújható szoba, amelynek mintájára várhatóan jóval nagyobbakat is csatlakoztathatnak majd a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Az új szárnyakban szállást kaphatnak majd űrturisták is. A Beam gyártója, Robert Bigelow egyébként hivatásos „szállásmester”, mivel szállodaipari vállalkozó, és emellett vezeti a lakómodult gyártó Las Vegas-i űrhajózási céget.

Bigelow reményei szerint a könnyen szállítható, légfalú szobák később a Holdra, vagy a Marsra utazó űrhajósok elszállásolására is alkalmasak lesznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »