Hibázhatott a Ioan Gyuri Pascut halála előtt megvizsgáló mentős

Hibázhatott a Ioan Gyuri Pascut halála előtt megvizsgáló mentős

Ioan Gyuri Pascu halálának tisztázatlan körülményei miatt eljárást indított az ügyészség Bukarest és Ilfov megye mentőszolgálata ellen. 

mento66463484_b

A zenész, színész hétfő hajnalban történt halálát követően több intézmény is vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, helyesen jártak-e el az intézmény orvosai, amikor a hétfőn hajnalban 55 éves korában szívinfarktus következtében elhunyt zenész, színész, humorista halála előtt két órával kihívta a mentőszolgálatot. Pascu hajnalban már 3 órakor értesítette a mentőket, az orvos pánikrohamot állapított meg és nyugtatót adott be neki, majd elment. Két órával később ismét hívták a mentőt, ekkor már a SMURD orvosai próbálták újraéleszteni a zenészt.

Az intézmény belső vizsgálatán kívül az egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete, a sürgősségi helyzetek főosztálya, a bukaresti orvosi kamara, a közegészségügyi igazgatóság és a rendőrség is vizsgálódik az ügyben. Alis Grasu, a mentőszolgálat menedzsere azt nyilatkozta csütörtökön, az intézmény fegyelmi bizottsága arra kérte az igazgatótanácsot, részesítse megrovásban az orvost a belső szabályzat két pontjának megsértése miatt: a szabályzat szerint az orvosnak a mentőautó teljes felszerelését kötelező használnia minden beavatkozás esetén, másrészt fel kell ajánlania a páciensnek a kórházba szállítást.

A mentőegység orvosa azt állítja, ő felajánlotta a művésznek, hogy kórházba szállítják további vizsgálatok elvégzéséért, de Pascu visszautasította ezt. Mindez azonban csak szóban hangzott el, így nem lehet bizonyítani. A zenész a mentővel érkező orvosnak azt mondta, napok óta alvászavarban szenved, valamint gyakoriak a pánikrohamai és ízületi fájdalmai, ezért az orvos pánikrohamot diagnosztizált és nyugtatót adott be neki. 

Raed Arafat, a sürgősségi helyzetek osztályának vezetője úgy nyilatkozott, valószínű, hogy felületes munkát végzett annak a mentőegységnek az orvosa, amely Gyuri Pascu első hívására érkezett a művész lakására. Alis Grasu azt is elmondta, az orvos jelentésében az állt, hogy a művész vérnyomása, szívritmusa és az artériák oxigéntartalma normális értékeket mutatott, a beteg nem panaszkodott mellkasi fájdalomra, gyengeségre, és nem volt észlelhető más szívbetegségre utaló jel sem. Arafat viszont azt mondta, ha az első riasztáskor a mentőorvos elvégezte volna az elektrokardiográfiai (EKG) vizsgálatot, felismerhette volna a szívinfarktus jeleit. A Pascuéhoz hasonló első tünetek esetén az EKG-vizsgálat nem kötelező, de ajánlott.

Újságírói kérdésre Alis Grasu azt válaszolta, hogy ő elvégezte volna a vizsgálatot, amely ebben az esetben életbevágóan fontos lett volna. Ioan Gyuri Pascu, a bukaresti művészvilág jeles tagja 1961. augusztus 31-én született a Szeben megyei Szentágotán. Édesapja román, anyja magyar volt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »