Hiányoztak a magyar kiadványok a vásárhelyi könyvfesztiválon

Hiányoztak a magyar kiadványok a vásárhelyi könyvfesztiválon

„Kimondottan a román olvasóknak szól ez a vásár, magyar könyvet nem találni” – válaszolta egy látogató arra vonatkozó kérdésünkre, hogy milyennek találja a Bookfest nevű könyvvásárt, amit a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban szerveztek hétvégén.

bookfest_IMG_0691_b

A román és magyar nyelvű óriásplakátokkal egyaránt hirdetett könyves esemény meglehetősen megtévesztő volt, hiszen sokan úgy értelmezték, hogy a novemberi Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt hozták előbbre a szervezők – de a program alapján hamar kiderült, hogy szó sincs erről. A Bookfestet harmadik alkalommal szervezték meg Marosvásárhelyen, ahogy egy magyar látogató fogalmazott, „mintegy ellenrendezvényeként a novemberi magyar könyves eseménynek”. A seregszemlén Markó Béla románra fordított, Badminton – Poezii oportune şi inoportune című kötetét is bemutatták.

A színház előcsarnokában 23 standon 29 könyvkiadó kínálta legfrissebb köteteit, amelyek között egyetlen magyar nyelvű meséskönyv, illetve egy háromnyelvű – román, angol és magyar – kiadvány volt a pálinka történetéről. A román nyelvű könyvek mellett angol nyelvűek is szép számban kaphatók voltak, többek között a frissen megjelent Harry Potter-sorozat legújabb része, a Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter és az elátkozott gyermek) című kötet, amely július végén jelent meg Londonban.

Érdeklődésünkre, hogy a magyar kiadók közül miért nem volt jelen egy sem a hétvégi eseményen, H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója azt mondta, túl magas standbért kértek a szervezők. „Nekik lehet, hogy üzlet, de nekünk nem az” – magyarázta a kiadóigazgató, hozzátéve, hogy a magyar közönség amúgy sem látogatja ezt a vásárt, tehát egy magyar kiadónak mindenképpen veszteség ott ülni három-négy napon keresztül. „Számunkra bőven elég az évi négy nagy eseményen való részvétel: a tavaszi és nyári budapesti könyvvásár, a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét és a novemberi marosvásárhelyi esemény” – tette hozzá.

Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke érdeklődésünkre elmondta, a novemberi Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezését már májusban megkezdték, a szervezőcsapat hamarosan ismerteti a várható programot. A könyvvásárra egyébként rendszeresen meghívják a jelentős román kiadókat is, de azok közül nagyon kevesen tesznek eleget a meghívásnak. Az Oxford, valamint a kolozsvári egyetemi kiadó van jelen rendszeresen az eseményen, a többi távol marad – magyarázta Káli Király István.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »