Hiába választják meg, azonnal le kell mondania

Hiába választják meg, azonnal le kell mondania

Hiába választják meg Gyömrő polgármesterének Gyenes Leventét a vasárnapi időközi választáson, azonnal le kell mondatnia őt a képviselő-testületnek.

A korábbi polgármester ugyanis annak ellenére indul újra, hogy áprilisban jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt. Gyenes Levente a Belügyminisztérium egyik kiadványára hivatkozik, amely szerint ha újraválasztják, az új tisztség független a korábbitól. A bíróság és a kormányhivatal ugyanakkor nem így látja. A Fővárosi Ítélőtábla augusztusban úgy foglalt állást, hogy a jelölt megválasztása esetén sem tölthetné be a polgármesteri tisztséget, méltatlanság miatt. Ugyanez az álláspontja a kormányhivatalnak is.

„A méltatlanság ebben az esetben is fenn áll, függetlenül attól, hogy a volt polgármestert, Gyenes Leventét, aki lemondott a posztjáról, ha esetleg vasárnap újraválasztják, akkor is fönn fog állni a méltatlanság intézménye, tehát a képviselő-testület akkor is fel kell hogy mentse a tisztségéből a polgármestert. Ezt akkor – június 8-án – leírtuk, és tájékoztattam arról miniszter urat ma délelőtt folyamán, hogy e tekintetben szakmai álláspontunk változatlan” – nyilatkozta a Hír TV-nek Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »