Hiába az engedmény, aligha tudnak fizetni a romák

Hiába az engedmény, aligha tudnak fizetni a romák

Bár a kormány részletfizetést engedélyezett az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) arra az 1,6 milliárd forintra, amit múlt szerdáig kellett volna visszafizetnie a szervezetnek, vélhetően nem fog tudnak tudni fizetni a romák. Az ORÖ-nek 12 hónap alatt kell visszafizetnie az összeget a botrányos Híd a munka világába program után. Azonban óvatos becslések szerint is legalább négyszer akkora a tartozás, mint a roma szervezet költségvetése. Úgy tudjuk, hogy az ORÖ kevesebb 400 millió forintból gazdálkodik évente, nem számítva az általa fenntartott intézmények költségeit. A részletfizetés alapján pedig havonta várhatóan több mint 130 millió forintot kell törlesztenie a szervezetnek.

Igaz, az ORÖ új elnöke bizakodva nyilatkozott lapunknak. Balog János néhány hete azt mondta, a szervezetnek számos nagy értékű ingatlanja van, amit már fel is ajánlottak a kormányzatnak, hogy értékbecslés után eladják őket, s csökkenjen a tartozás. A februárban megválasztott elnök szerint a programban vásárolt ingatlanok értéke eléri a 800-900 millió forintot, de az ingóságokat, bútorokat és informatikai eszközöket is értékesítenék. Ugyanakkor nem világos, hogy Balogh mire alapozza a becslését, ugyanis az ingatlanokra és az eszközökre mindössze 350 millió forintot költöttek a program során. Ráadásul a humán tárca vizsgálata is kitért arra, hogy a vásárolt irodák többsége használhatatlan állapotban van.

A cigány önkormányzat még Farkas Flórián elnöksége idején több milliárd forint uniós pénzt kapott egy olyan szervezet létrehozására, amelynek célja főként cigány származású munkavállalók foglalkoztatása. A kormányzati vizsgálat azonban föltárta: semmilyen szakmai tevékenység nem folyt, ráadásul a szövetkezet hónapokon át nem adta le az uniós támogatások záróelszámolását. Az ügyben az adóhivatal folytat nyomozást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »