Hiába a plakátok! Meredeken emelkedik a hazánkban menedéket kérők száma

Hiába a plakátok! Meredeken emelkedik a hazánkban menedéket kérők száma

Amíg az uniós országok legtöbbjében csökkent, addig három tagállamban, köztük Magyarországon növekedett a beadott menedékkérelmek száma az idei első negyedévben 2015 utolsó három hónapjához képest – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön közzétett jelentéséből.

Mint írták: míg a múlt év utolsó három hónapjában 865 kérelmet nyújtottak be Magyarországon, addig ez év első negyedében 6830-an kértek menedéket. Ez több mint 600 százalékos növekedés, de még mindig elmarad a tavaly nyári és kora őszi hónapoktól, amikor 30-40 ezren érkeztek havonta. Magyarország mellett Horvátországban és Szlovéniában nőtt a menedékkérelmek száma, a korábbi három-négyszeresére. A magyarországi adatok azt mutatják, hogy a 6830 menedékkérőből 1385 pakisztáni, 1320 afgán és 945 iraki állampolgár volt.

Idén 15.528 bevándorló

A rendőrség honlapján elérhető adatok szerint 2016. január elseje óta 15.528 bevándorló esetében intézkedtek a magyar hatóságok. Azonban nyilvánvaló módon ennyi bevándorló nincsen hazánkban, hanem a nyílt táborokat ott hagyva nyugat felé vették az irányt. Azonban, mivel itt regisztráltak, ide is telepíthetik vissza őket, ha a Brüsszel kötelező bevándorlókvótája zöld utat kap az Európai Uniótól.

Ultimátum

Mint az közismert, az Orbán-kormány egy 3 milliárd forintos választási kampányba kezdett, amelyet majd valamikor ősszel követni fog egy szintén költséges népszavazás is a kvótákról. Ezzel kapcsolatban Vona Gábor, a Jobbik elnöke kedden kijelentette, ha ez a kései kvótareferendum nem lesz érvényes és eredményes, azért a kormányfőnek kell vállalnia a felelősséget, és le kell mondani a tisztségéről.

Egy bevándorló örül annak, hogy megérkezett Körmendre – fotó: Béli Balázs/MTI

Az Eurostat arról is tájékoztatott, hogy tízből hat bevándorló Németországban kért menedéket, ami az év első negyedében 170 ezer kérelmet jelentett.

Németországot követően Olaszországban adták be a legtöbb kérelmet, ahol 22 300 eljárás indult. Franciaországban 18 000, Ausztriában 13 900, az Egyesült Királyságban 10 100 menedékkérő fordult a hatóságokhoz.

A jelentés említést tesz arról is, hogy az Európai Unió területén több mint egymillió menedékkérelem elbírálása volt folyamatban a tagállami hatóságoknál 2016 januárja és márciusa között.

A legtöbb függőben lévő eljárás, 473 ezer Németországban volt. 147 ezer Svédországban, 84 500 Ausztriában, 60 ezer Olaszországban és közel 43 ezer Franciaországban – hivatkozik az MTI az Eurostat-ra.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »