Heves esőzés és áradások Kelet-Romániában

Heves esőzés és áradások Kelet-Romániában

Súlyos gondokat okoztak a heves esőzések szerdán Románia keleti részében. A lehulló hatalmas vízmennyiség nyomán megáradtak a folyók, akadozott a forgalom, és volt olyan megye, ahol az oktatást is föl kellett függeszteni.

pechea3332_bÁradás a Galac megyei Pecheán (fotó: Florin Matei/Adevărul)

A legsúlyosabb Galac megyében volt a helyzet, ahol a hidrológiai intézet két folyóra, a Suhura és a Gerura is vörös árvízriasztást adott ki. A térségre amúgy még kedden hirdettek csütörtök reggelig tartó narancs szintű esőriasztást. Ami be is igazolódott: Galacon a heves esőzések nyomán az összes vasúti sín víz alá került, így a város vasúti forgalma folyamatosan akadozott. A megyeszékhely vasútállomásán a szerelvények csupán öt kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhettek, így volt olyan járat, amely akár két órát is késett.

A meteorológiai intézet egyébként a szerdai nap folyamán Hargita, Neamţ, Bákó, Galac, Konstanca és Tulcea megyére is narancs szintű árvízriasztást adott ki. Nem volt sokkal jobb a helyzet délkelet-Romániában sem. Bukarestben, illetve a fővárost körülölelő Ilfov megyében több mint 60 háztartás került víz alá a heves esőzések nyomán, és Prahova megyében is számos otthonból kellett kiszivattyúzni a vizet.

Bákó városában az időjárási viszonyok miatt a szerdai napon felfüggesztették az oktatást a tanintézetekben, mivel több iskola alagsorát is elöntötte a víz. Az érintett megyékben több út is járhatatlanná vált, a Galac megyei Pechea illetékesei a hadsereg bevetését kérték a víz által körülzárt település lakóinak kimenekítésére. A katasztrófavédelem országszerte 4000 katonai tűzoltót mozgósított a károk elhárítására. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »