Heveny beépítési láz és a gátlástalan politikusok

Heveny beépítési láz és a gátlástalan politikusok

Legyen a város: liget! – ezzel a jelszóval hirdettek péntek délután fél 5-re a városligeti Királydombra tanácskozást a ligetvédők. Az esemény egyik fő szervezője, Lányi András író, filozófus elmondta: mindannyian ligetvédők, mert nemcsak a Városligetben, hanem egész Budapesten védelmezik a fákat és általában a zöldterületet, az élhető emberi életet. Felhívásuk szerint a Városliget, a Római-part, az Orczy-kert fái nem akarnak a kivágott József nádor tériek és társaik sorsára jutni. – A zöldterületeket súlyos betegség támadta meg, a heveny beépítési lázat gátlástalan politikusok terjesztik. Tünetei: természetiszony, megalománia, kóros idegenkedés a demokrácia normáitól, ingatlanspekuláció. Lefolyását sok esetben korrupciós szövődmények súlyosbítják. Kérjük mindazokat, akik ismerik az ellenszerét, jöjjenek el – írták.

A vitán, amelyet Puzsér Róbert publicista vezet, részt vesznek a Budapesti Városvédő Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Ligetvédők, a Ligetvédők – Orczy Park, a Ligetvédők – Szilasliget, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Maradjanak a fák a Rómain, a Mindent a Maga Helyén Kezdeményezés, a Rómaifürdő Telepegyesület, a Természetesen Szeretjük a Rómait és a Városliget Barátai képviselői.

Lányi András kérdésünkre, hogy miért nem hívták meg a másik oldalt, azaz a féltett városi területekre tervezett beruházások, fejlesztések felelőseit, azt mondta: a hogyan továbbról akarnak valódi vitát. – Számos fórumon találkoztunk már többek között a Városliget vagy a Római-part ügyében, ám azok közül egyiknek sem lett eredménye. A civilek véleményét mindenhol lesöpörték az asztalról, ezért döntenünk kell, mit teszünk, ha tényleg megkezdődnek az építkezések – emelte ki. Szerinte teljes mértékben elfogadható az a polgári engedetlenség, amelyet a városligeti volt Hungexpo-területeket elfoglaló civilek tesznek, mert felhívják a figyelmet arra, hogy nem működik a demokrácia.

Közben a 444.hu arról számolt be, hogy a ligetvédők a hét végén újabb, korábban művészeti iskolának használt épületet foglaltak el a bontási területen. A Városliget Zrt. lapunkkal közölte: a tiltakozók jogsértése most is egyértelmű, a területen még a nyáron megkezdődnek a bontási munkák. – Minden rendelkezésre álló jogszerű és törvényes eszközt igénybe veszünk majd a helyzet rendezése érdekében – szögezték le.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »