Hétfőn érkezik Törökországba a visszatoloncolt bevándorlók első csoportja

MTI nyomán

Az Égei-tenger partján fekvő Dikili város fedett sportcsarnokában fogadja Törökország a Görögországból visszatoloncolt első bevándorlókat április 4-én, hétfőn – jelentette az Ihlas török hírügynökség szombaton.

A külföldi sajtó képviselői már meg is érkeztek a helyszínre.
    
A településen nem készült el a korábban tervezett fogadóközpont, így átmenetileg ez az épület szolgál a visszaérkező migránsok ügyeinek intézésére. A hatóságok ujjlenyomatot vesznek tőlük, rögzítik személyes adataikat, valamint ideiglenes tartózkodási engedélyt is adnak nekik, mielőtt repülőgéppel Adanába, majd délkelet-törökországi menekülttáborokba – vagy, ha kérik, előző lakhelyükre – küldik őket.
    
A török parti őrségtől és az Európai Unió határvédelmi ügynökségétől (Frontex) szerzett információira hivatkozva a német Deutsche Welle (DW) török nyelvű kiadása internetes oldalán szombaton arról írt, hogy jövő hét szerdáig két hajóval mintegy 750 olyan illegális bevándorlót szállítanak a szemközti Leszbosz szigetről Dikili kikötőjébe, akik Görögországban nem nyújtottak be menedékkérelmet.
    
A DW értesülése szerint a lehetséges feszültség megelőzése céljából szigorú biztonsági óvintézkedések keretében minden egyes migránsra egy rendőr fog felügyelni. A visszaszállítás helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődik – olvasható a szövegben.
    
Eközben készül a fogadóközpont a nyugati-törökországi Cesme városában is. A bevándorlókat itt a görög Hiósz szigetről a település kikötőjének drótkerítéssel elkülönített 1500 négyzetméteres területére várják a török hatóságok.
    
Törökország a tervek szerint a szíreket menekülttáborokban helyezi el, a más országból érkezett migránsokat viszont saját hazájukba küldi.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »