Hétfőn elkezdődik az EU-török egyezmény végrehajtása

Az előzetes terveknek megfelelően április negyedikén, jövő hétfőn megkezdődik az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs egyezmény végrehajtása – jelentette ki csütörtökön Ahmet Davutoglu török miniszterelnök.

Davutoglu televíziós beszédében hangsúlyozta, az egyezmény következtében nem fog emelkedni a menekültek száma Törökországban, hiszen az EU-ból török területre küldöttekért cserében az Európai Unió törökországi menekülteket fogad be.

A török miniszterelnök rámutatott: “ezentúl értelmetlenné válik az, hogy az Európába vágyó emberek az Égei-tengerre szálljanak és életükkel fizessenek ezért”.

Az EU és Törökország március 18-án állapodott meg a Törökországból az EU felé irányuló illegális migráció visszaszorítását célzó közös intézkedésekről.

Az EU-török megállapodás része az is, hogy az EU-nak minden egyes Törökországba visszafogadott szíriai állampolgárért cserében be kell fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Ebben azok élveznek elsőbbséget, akik korábban nem próbáltak meg illegális úton eljutni a kontinensre. Ezzel azt akarják elérni, hogy a szíriai menekültek számára ne legyen vonzó az embercsempészek hajóinak igénybe vétele.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »