Hétfőn a Merkúr eltakarja a Napot

Hétfőn a Merkúr eltakarja a Napot

A Földről, sőt hazánkból is látszik majd az esemény, távcsővel. Fényszűrő nélkül viszont ne próbálkozzunk!

Nem mindennapi csillagászati jelenség lesz megfigyelhető hazánkból is május 9-én, a Merkúr ugyanis elhalad a Nap előtt. Természetesen ez nem lenne akkora szám, hiszen a naprendszerünk legkisebb bolygója egy földi év alatt négyszer is megkerüli központi csillagunk, de a szögek miatt ez egy évszázad alatt csak 13-szor látható a Földről (a Merkúrról bővebben az alábbi linken). Annak, aki elmulasztja a mostani lehetőséget 2019 novemberéig kell várnia – írja a Space.com. A lenti képen a legutóbbi, 2003 május 7-i átvonulás látható, melyet hazánkból is látni lehetett. A NASA honlapján videókat is lehet nézni a várható, illetve már megesett áthaladásokról.

A jelenség egyébként lehetőséget ad a NASA tudósainak, hogy a bolygó légkörét tanulmányozzák, mikor a Nap átsüt rajta.

A 2008-as esemény öt óráig tartott, a mostani hétórás lesz – a NASA akkor így látta Fotó: Europress/AFP

Mindenki a távcsövekhez!

A jelenséget szabad szemmel nem lehet majd megfigyelni, legalább tízszeres nagyításra lesz szükség (a Merkúr kicsiny pöttyénél a nap több mint 150-szer lesz nagyobb). És ha már a Napba nézünk, akkor használjunk védőszűrőt, mert akár azonnal meg is vakulhatunk – írja minden lehetséges portál, mely foglalkozik az eseménnyel. A Space.com arra is kitér, hogy akár elektromos eszközeink is tönkre mehetnek, ha nem tesszük meg a megfelelő felkészülést.

Hazánkban az esemény 13.12-től lehet megfigyelni, viszont nem tudjuk majd a legvégéig követni, hiszen a Nap lenyugszik, pont mielőtt a Merkúr kilépne. Az eseményre természetesen készülnek a hazai csillagászok is, a helyszínek pontos listáját a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján tekintheti meg.

Éppen hogy lemaradunk a végéről Fotó: NASA

Az idei égi tünemények időpontjait csokorba szedtük korábbi cikkünkben, a Juno aszteroidáról, mely közel egy hónapig lesz velünk, itt olvashat bővebben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »