Hetekig tarthat a román orvos kiadatása

Hetekig tarthat a román orvos kiadatása

Öngyilkossági szándékkal menekült Romániába a nyíregyházi gyilkossággal gyanúsított orvos, akinek kiadatási kérelmét jóváhagyta a kolozsvári ítélőtábla. Miközben tiltott fegyverviselés miatt a gyanúsított ellen Romániában is eljárás indulhat, fellebbezése nyomán több hétig is eltarthat a kiadatása.

Elhúzódhat a nyíregyházi lövöldöző kiadatása, miután az egy ember halálát és egy másik súlyos sérülését okozó feltételezett elkövető azt szeretné, ha ügyében Romániában folytatnák le a bírósági tárgyalást. Az 54 éves D. S. a kolozsvári ítélőtábla pénteki tárgyalásán arra kérte az ügyében eljáró bírót, hogy ne adják ki a magyar hatóságoknak, elmondása szerint ugyanis Magyarországon nagyon sok megaláztatásban volt része.

A gyanú szerint a férfi múlt szerdán Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölte az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. Az Evenimentul Zilei napilap honlapján közölt tudósítás szerint a gyanúsított – akit harmincnapos előzetes letartóztatásba helyeztek Kolozsvárott – elmondta, nem tervelte ki előre a bűncselekményt. Miután megölte a nyíregyházi nőt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette, beült az autójába, és előbb északi, majd keleti irányba menekült. Vallomása szerint tette után öngyilkos akart lenni, és mindenképpen román földön szeretett volna meghalni. – Bár 28 éve Magyarországon élek, igazi román vagyok. Nem akartam, hogy magyar földön temessenek el. Romániába érve öngyilkos akartam lenni, de a rendőrök gyorsabbak voltak nálam. Pedig már csak két teendőm volt hátra, és a búcsúlevelemet is megírtam – jelentette ki a kolozsvári ítélőtáblán tartott tárgyaláson a férfi, hozzátéve, azt tervezték, hogy összeházasodnak az általa agyonlőtt nővel.

Piacon vette a fegyvert

A tüdőgyógyász orvos elvezetése közben, a rendőrök gyűrűjében a sajtónak azt nyilatkozta, hogy megbánta tettét, indítékairól azonban nem beszélt. Úgy fogalmazott, az áldozatainak is meg kellett volna bánniuk mindazt, amit vele tettek. – Egész regényt lehetne írni a történtekről – jelentette ki D. S., hozzátéve, a szüleik lelövését végignéző gyerekeknek azért kegyelmezett meg, mert megsajnálta őket. Kérdésre válaszolva elárulta azt is, hogy a gyilkos fegyvert a nyíregyházi piacon szerezte be, ahol szerinte bárki vásárolhat lőfegyvereket. Időközben kiderült, a román rendőrség az-után eredt az orvos nyomába, hogy a magyar–román határon való átlépése után bekapcsolta a mobiltelefonját. Innen Kolozsvár felé vette az irányt (a gyanúsított itt szerzett orvosi diplomát), ahol egy barátja lakásában próbált meghúzódni; a román rendőrök kommandósok kíséretében itt állították elő. D. S. ellen a hazája hatóságai is eljárást indítanak tiltott fegyverviselésért, valamint amiatt, hogy nem jelentette a határőrizeti szerveknél, fegyverrel lép be az országba. Előbbi bűncselekményért öt, utóbbiért tizenkét év börtönbüntetést kaphat.

Bár az orvos Magyarországnak való kiadatása formaságnak tűnik, az eljárás elhúzódhat. A román jogszabályok szerint egy román állampolgár akkor adható ki egy idegen államnak, ha a terhére rótt bűncselekmények alapján Romániában legkevesebb egy év letöltendő szabadságvesztéssel sújtható. Mivel a mostani ügyben uniós tagállamokról van szó, a kiadatás D. S. esetében már kibocsátott európai elfogatóparancs alapján történik, amelynek ügyében a bíróság jár el. A román orvos kiadatását a kolozsvári ítélőtábla már jóváhagyta, a gyanúsított fellebbezését pedig a bukaresti legfelsőbb bíróság fogja tárgyalni, ahol abban az esetben nem születik gyors ítélet, ha a bíróság további adatigényléssel fordul a magyar hatóságokhoz. A bíróság azonban nem azt vizsgálja, hogy a Magyarország által kikért nyíregyházi lövöldöző elkövette-e a bűncselekményt, hanem azt, hogy fennállnak-e a kiadatás feltételei.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »