Hetedszer is felcsendülhet a magyar himnusz

Hetedszer is felcsendülhet a magyar himnusz

Újabb nap a riói olimpián, újabb magyar bizakodás a jó szereplésre. Kozák Danuta ezúttal kajak egyesben, Sastin Marianna a birkózószőnyegen a legesélyesebb az aranyéremre, öttusázóinknak elkezdődik a selejtező, míg a jóval többet remélő férfi vízilabda-válogatott a brazilok ellen ugrik medencébe az 5-8. helyért.

Újabb nap virrad a riói olimpián, és a mai nap is megvan minden esély arra, hogy immár hetedszer – majd remélhetőleg minél többször – felhangozzék a magyar Himnusz. Ezért a legtöbbet a kajakosaink tehetnek, ugyanis a magyar idő szerint kora délután kezdődő négy döntőből háromban ott lesznek a mieink, és kettőben bizony bajnoki esélyekkel. A Rodrigo de Freitas Lagunában a magyarok közül elsőként a Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin duó áll majd rajthoz, hogy a K-2 1000 méteren dobogón zárhassa a finálét.

– Ez olimpia, itt nincs könnyű sorsolás. Itt minden futam nehéz és mindig közel száz százalékot kell hozni. Főleg a döntőben – hangsúlyozta Ceiner Benjámin.

Utánuk következik a fiatal Hajdú Jonatán B-döntője C-1 200-on, majd szintén a sprintszámban az aranyéremre is esélyes világbajnok párosunk, Tótka Sándor, Molnár Péter, akik nagyon biztató formában nyerték meg tegnap a középfutamukat.

A vb-cím után az olimpiai aranyat is megszerezheti ma a Tótka Sándor, Molnár Péter duó Fotó: MTI Kovács Tamás

– Nagyon várjuk már a finálét, teher nincs rajtunk, mivel a kényszerszünetünk miatt, ha lehet így fogalmazni, mi ezt a lehetőséget ajándéknak tekintjük. Mi már azzal elégedettek vagyunk, hogy a döntőbe jutottunk, nincs nyomás rajtunk – árulta el Tótka Sándor, aki szerint hat hajó, közte a magyar is aranyesélyes a fináléban.

A napot a keddi párosdiadal óta háromszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta zárja majd a K-1 500 méteren, ahol címvédőként nem is lehet más a célja, mint az aranyérem megszerzése. Úgy tűnik, túl van már a betegségén, szép rajt-cél győzelmekkel jutott a döntőbe.

– Hosszú volt a tegnapi ötszáz méter, és ugyanolyan hosszú lesz a mai is – mondta Kozák Danuta.

Időrendben utánuk két női birkózónkért izgulhatunk, hiszen a világbajnok Sastin Marianna (63 kg) és az U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett (75 kg) is szőnyegre lép, előbbi abszolút odaérhet a dobogó bármely fokára. Sastin pontosan ezzel a céllal utazott ki Rióba, ám a sorsolás szeszélye miatt igencsak rögös út vezethet el az éremig. Női birkózásunk kiemelkedő alakja ugyanis selejtezőre kényszerül, ráadásul az idei orosz bajnokkal, a kétszeres Eb-bronzérmes Inna Trazukovával kezd, akivel van elszámolni valója, hiszen utolsó meccsüket (2011) az orosz nyerte. Amennyiben Sastin Marianna továbbjut, akkor vagy a Pán-amerikai bajnok brazil Lais Nunes de Oliveira, vagy pedig az Eb-ezüst és bronzérmes a török Hafize Sahin következhet a számára a nyolcaddöntőben.

Sastin Marianna pályafutása első olimpiai érméért birkózik Fotó: AFP Kisbenedek Attila

– Nem tartok senkitől, mert aki tart bárkitől, az garantáltan veszíteni fog ellene. Én pedig éremért jöttem Rióban – jelentette ki Sastin Marianna.

Németh Zsanettnek viszont valamivel kedvezőbb sorsolás jutott, hiszen ő nem selejtez, viszont a nyolcaddöntőben a 38 éves kazah Guzel Manjorova lesz az ellenfele, aki 2004-ben már Európa-bajnok volt, az olimpiákon Athénban ezüstérmet, Londonban bronzérmet szerzett. Zsanett sikere esetén a sokszoros Afrika-bajnok kameruni Laura Ali Annabel vagy a venezuelai Jarismit Weffer Guanipa ellen birkózhat a negyeddöntőben.

Meglepetésre készül az újpestiek U23-as Európa-bajnok birkózója, Németh Zsanett Fotó: Magyar Birkózószövetség

– Fiatal vagyok a súlycsoport többi versenyzőjéhez képest, de szerintem ez nem jelenti azt, hogy kevesebb az esélyem a jó szereplésre. Rióba nem turistaként érkeztem, úgy gondolom, hogy beférek az első ötbe – mondta magabiztosan az újpestiek Eb-ötödikje.

A sokak által favorizált öttusázóink is megkezdik ma a szereplésüket, mégpedig az úgynevezett rangsoroló vívással. A közvélemény szerint bármelyikük képes akár az aranyéremig is eljutni, hiszen mind a négy magyar induló – a nőknél Kovács Sarolta és Földházi Zsófia, a férfiaknál Marosi Ádám és Demeter Bence – ért már el nemzetközileg kiemelkedő eredményt. A női mezőny 15 órakor, a férfi 19.30-kor kezd, és remélhetőleg minél több győzelemmel zárnak a mieink.

Kovács Sarolta regnáló világbajnokként Rióban is aranyat nyerne Fotó: AFP/Jurij Kadobnov

– Megérkezésünk óta folyamatosan tudtunk edzeni, a versenyzők mentálisan és fizikálisan is jó állapotban vannak – árulta el Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

Szintén ma kezdi meg a szereplését atlétikában a magasugró Szabó Barbara, valamint két férfi triatlonosunk, ifj. Faldum Gábor, Tóth Tamás, illetve a londoni olimpia után Rióban is érem nélkül maradó férfi vízilabda-válogatott az 5-8. helyért folyó vetélkedésben a brazilokkal játszik.

A magyarok mai programja

ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion)
Délutáni program 

15.00-17.01: női magasugrás selejtező (Szabó Barbara)
BIRKÓZÁS (2-es Karióka Aréna)
15.00-18.00: női 63 kg (Sastin Marianna) és 75 kg (Németh Zsanett) selejtezők, elődöntők, 21.00-23.45: vigaszág és éremmérkőzések
KAJAK-KENU (Rodrigo de Freitas Lagúna) 
14.00-14.08: férfi K-2 1000 m A döntő (Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin), 14.08-14.15: férfi C-1 200 m B döntő (Hajdu Jonatán), 14.39-14.46: férfi K-2 200 m A döntő (Tótka Sándor, Molnár Péter), 15.03-15.10: női K-1 500 m A döntő (Kozák Danuta) 
ÖTTUSA (Ifjúság Aréna)
15.00-18.00: női rangsoroló vívás (Kovács Sarolta, Földházi Zsófia), 19.30-22.30: férfi rangsoroló vívás (Marosi Ádám, Demeter Bence)
TRIATLON (Copacabana Erőd)
16.00-18.15: férfi verseny (ifj. Faldum Gábor, Tóth Tamás)
VÍZILABDA (Olimpiai Uszoda)
férfi mérkőzések az 5-8. helyért – 16.00-22.50: Magyarország–Brazília


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »