Hét új szentet avatott vasárnap a pápa

Hét új szentet avatott vasárnap a vatikáni Szent Péter-bazilikában Ferenc pápa, aki szentbeszédében az imádság erejére hivatkozott, és azt kérte, „ne azért imádkozzanak, hogy megnyerjék a háborút, hanem azért, hogy megnyerjék a békét”.

A katolikus egyházfő több tízezres tömeg előtt avatta szentté José Gabriel del Rosario Brochero argentin papot, akit a nép „gaucho atyának” nevezett, mivel öszvérháton járta be egész egyházmegyéjét, Manuel González García spanyol püspököt és a hitéért 14 évesen mártírhalált halt mexikói José Luis Sánchez del Río világi vértanút. A szentté avatottak között volt az életüket őshonos, illetve elhagyott gyermekek nevelésének szentelő Lodovico Pavoni és Alfonso Maria Fusco olasz pap, valamint a francia forradalom idején meggyilkolt Salomon Leclercq francia karmelita szerzetes, vértanú és a Szentháromságról elnevezett Erzsébet nővér, született Élisabeth Catez francia karmelita apáca.

„Elérték a célt, az imádságnak hála nagylelkű és hűséges lett a szívük, minden erővel imádkoztak, harcoltak és győztek” – mondta Ferenc pápa az új szentekről.

„Erre a spirituális életmódra kér bennünket az egyház: ne a háborúban, hanem békében aratott győzelemért imádkozzunk” – tette hozzá.

Az egyházfő kifejtette, hogy „kereszténység törvénye szerint” „kitartónak kell lenni az azért való imádkozásban, hogy erősek legyünk a hitben és a tanúságtételben”.

„Az imádság nem egy ideális világba való menekülés, nem egy hamis nyugalomba való menekvés. Épp ellenkezőleg, imádkoznunk és harcolnunk kell, hagyni, hogy a Szentlélek imádkozzon bennünk” – mondta az egyházfő, aki a szentek kapcsán megjegyezte, hogy ők mélyen behatoltak az imádság misztériumába.

A szentté avatási ceremóniára jelentős küldöttségek érkeztek az érintett országokból: Argentína delegációját Mauricio Macri államfő vezette, Olaszország, Spanyolország és Franciaország pedig miniszteri szinten képviseltette magát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »